izložba

Izložba 'Svijet kao paviljon. Vjenceslav Richter' u Belgiji


vrijeme: 04.03.2020. - 19.04.2020.
mjesto: Palača lijepih umjetnosti Bozar, Bruxelles, Belgija

U povodu hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, u suradnji Muzeja suvremene umjetnosti i briselske palače lijepih umjetnosti Bozar, realizirana je izložba arhitekta i umjetnika Vjenceslava Richtera na kojoj će biti prikazano stotinjak njegovih radova. 

Polazna točka izložbe su sinteza i sintezni pristup koji su utkani u svaki segment Richterovog stvaralaštva, kako arhitektonskog i umjetničkog tako i onog u području teoretskog promišljanja i eksperimentalno-istraživačkog djelovanja. Usto, Richterov rad česta je tema i poticaj za istraživanja suvremenih umjetnika, pa će tako na izložbi će biti prikazan i rad Marka Tadića pod nazivom „Man standing in a Museum looking at something“ iz 2017.

Vjenceslav Richter (Omilje, 1917. – Zagreb, 2002.) jedna je od ključnih ličnosti hrvatske umjetničke scene druge polovice 20. stoljeća, čije arhitektonsko i umjetničko stvaralaštvo zauzima i važno mjesto u europskoj povijesti umjetnosti. Jedan je od osnivača grupe EXAT-51, aktivan sudionik međunarodnog pokreta Novih tendencija, autor niza arhitektonskih projekata javne i stambene namjene i idejnih rješenja u području urbanizma. Istaknut ćemo samo neke od ključnih projekata koji su nastajali u drugoj polovici 20. stoljeća i kojima je Richter ostvario međunarodnu karijeru: jugoslavenski paviljoni u Bruxellesu, Torinu i Milanu, potom projekti muzejskih zgrada poput Muzeja za prostorne eksponate, Muzeja evolucije u Krapini, Muzeja revolucije u Beogradu i Sarajevu, Arheološkog muzeja u Aleppu. Usto, autor je Vile Zagorje, Tvornice Saponije u Osijeku, a jedno od ključnih ostvarenja sredinom šezdesetih bio je vizionarski arhitektonsko-urbanistički projekt Sinturbanizam u kojem je ostvaren dijalog arhitekture i likovnosti. Dobitnik je niza nagrada i priznanja u zemlji i inozemstvu među kojima su i Herderova nagrada i Nagrada Viktor Kovačić i Vladimir Nazor za životno djelo.
 
U Muzeju suvremene umjetnosti 2017. održana je velika retrospektivna izložba Vjenceslava Richtera „Buntovnik s vizijom“ koja je valorizirala i pozicionirala Richtera u kontekstu nacionalne i internacionalne umjetničke i arhitektonske scene druge polovice 20. st. Tijekom 2018. godine izložba je postavljena u Neue Galerie u Grazu, zatim u belgijskom gradu Wevelgemu te u Veneciji, a Richterovo stvaralaštvo bilo je predstavljeno i u okviru izložbe „Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948–1980“, u Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku.

Izložba u Bozaru još jedan je doprinos promociji hrvatske arhitektonske i umjetničke baštine ali i novog čitanja Richterovog stvaralaštva.

Otvorenje izložbe: srijeda, 4.3.2020., u 19 sati
Izložba će biti otvorena do 19.4.2020.
 
Kustosi: Vesna Meštrić (MSU), Iwan Strauven i Francelle Cane (BOZAR).

Izvor: MSU

Opširnije:
https://www.bozar.be/(D.H.F., 26.02.2020)