seminar

Poziv na Seminar o primjeni narodnih nošnji


vrijeme: 29.02.2020.
mjesto: Zagreb; Kulturni centar Travno, Posudionica i radionica narodnih nošnji, Ulica baruna Trenka 1

Seminar o primjeni narodnih nošnji na amaterskoj folklornoj sceni u organizaciji je Posudionice i radionice narodnih nošnji iz Zagreba. Ova ustanova koja je nedavno proslavila 70. rođendan, već deset godina zaredom priprema seminar koji mnogim folklorašima i zaljubljenicima u baštinu prenosi znanja o tradicijskom odijevanju. Seminar će se održati na prijestupni dan, 29. veljače, u Kulturnom centru Travno.
 

Za organizaciju seminara zadužen je mladi tim stručnih suradnica u Posudionici predvođen etnologinjom Ivanom Mihajlic koja kaže da je: „Posudionica oduvijek bila ustanova koja stečena znanja nije ljubomorno držala unutar svoja četiri zida, nego je uvijek nastojala educirati sve one koje interesira tradicija. Tako ovim seminarom želimo pomoći ljudima koji se bave folklorom i pokazati im ispravan način na koji se oblači narodna nošnja.“. Na seminaru će  predavati suradnici koji dolaze direktno s terena, a polaznike će učiti o tradicijskom odijevanju okolice Zagreba, Sesveta i Križevaca. Na seminaru se ne prikazuju samo nošnje, nego i tradicijske frizure, raznovrstan tradicijski nakit, obuća i mnogi dodaci kojima su se ljudi u neka davna vremena kitili i ukrašavali.

 

„Samim time što se seminar održava već deseti put, evidentno je da postoji interes za tradiciju i narodne nošnje. Tijekom godina gotovo je tisuću polaznika zahvaljujući Posudionici naučilo ispravno primjenjivati nošnje različitih dijelova Lijepe naše“, naglašava Mihajlic. Prijave za seminar otvorene su do utorka, 25.02., a iznos kotizacije je 100,00 kuna po osobi. Stoga požurite, jer i vi možete biti dio bogate hrvatske kulturne tradicije.

 

Više pogledajte na www.pirn.hr.
 

(R.P.B., 24.02.2020)