radionica, kolonija

Arheološki muzej počinje s edukativnim programom 'Muzej iza kulisa - škola u muzeju'


vrijeme: 05.03.2020.
mjesto: Zagreb; Arheološki muzej u Zagrebu, Trg Nikole Šubića Zrinskog 19

Arheološki muzej u Zagrebu početkom ožujka počinje s besplatnim edukativnim programom 'Muzej iza kulisa - škola u muzeju', kojim se želi popularizirati muzejski rad i razbiti mit o statičnosti muzeja kao zgrade u kojoj se nalaze predmeti spremljeni u vitrine kako bi ondje 'skupljali prašinu'.
 

Program je namijenjen starijima od 15 godina, trajat će do lipnja, a prijave se primaju do 28. veljače, najavljeno je iz Arheološkog muzeja.

 

"Muzej iza kulisa - škola u muzeju" svojim polaznicima će objasnit što je uopće muzej, čemu služi, od kojih prostorija i odjela se sastoji, koji se sve poslovi u muzeju obavljaju i tko ih obavlja.

 

Bit će riječi i o izložbenom prostoru u muzeju, kako on izgleda i što sve mora sadržavati te što je sve potrebno kako bi se postavila prava muzejska izložba.

 

Naglasak je stavljen i na muzejsku dokumentaciju, objasnit će se kako se i zašto muzejski predmeti dokumentiraju i u kojoj mjeri je rad muzejskog dokumentarista povezan s radom kustosa.

 

S obzirom na to da je nezaobilazan segment muzejskog rada edukacija, jedno od predavanja bit će usmjereno na njezinu važnost i potencijale.

 

Restaurator će govoriti o konzervaciji i restauraciji arheoloških predmeta, govorit će se i o upravljanju u muzejima te o društvenoj ulozi i odgovornosti suvremenog muzeja.

 

Predavanja će pratiti praktični rad, a polaznici će imati priliku razgledati i neke druge zagrebačke muzeje i aktualne izložbe, dok će na kraju moći provjeriti svoje znanje i dobiti priznanje za sudjelovanje.

 

Predavanja stručnjaka su upotpunjena praktičnim radom, a polaznici imaju priliku razgledati i neke druge zagrebačke muzeje i aktualne izložbe. (Hina)
 

(R.P.B., 21.02.2020)