" />
predstava

Svečana pedeseta izvedba predstave 'U mojoj glavi' Teatra Tirena


vrijeme: 21.02.2020. 19 h
mjesto: Zagreb; Kazalište Mala scena, Medveščak 2

U Tjednu psihologije, koji se u Hrvatskoj obilježava 13. godinu za redom, pedesetu izvedbu imat će predstava za tinejdžere 'U mojoj glavi', koja progovara o mentalnom zdravlju. Predstava će biti izvedena u petak, 21. veljače, u 19 sati, u kazalištu Mala scena.

"U mojoj glavi" četvrta je zajednička predstava redateljice Tine Hofman i dramaturginje Nine Horvat. Već dobro uigrani autorski dvojac uvijek bira aktualne teme pa su tako do sad u svojim predstavama obrađivale gubitak, utjecaj tehnologije na svakodnevni život i prekomjernu konzumaciju alkohola među tinejdžerima.
 
Predstava “U mojoj glavi” je autorski projekt nastao s ciljem pokretanja dijaloga i povećanja svijesti o opasnostima mentalnih bolesti. Predstava je uvrštena u projekt "Osjećam" koji u suradnji s Gradom Zagrebom provodi umjetnička inicijativa BoliMe, te u programe dva festivala (20. Bitef Polifonija i 22. ASSITEJ festival), dva stručna simpozija (3. Stručni simpozij "Mladi i mentalno zdravlje" i 3. Znanstveno-umjetnički simpozij dramske pedagogije) i dvije manifestacije (2. Zagreb MentalFest i 9. Rijeka psihologije).
 
“U mojoj glavi” je priča o Borni i Vanji, dvoje tinejdžera. Bornu čeka važna odluka i kako vrijeme odmiče, on je pod sve većim pritiskom i ne zna se nositi sa stresom. Postaje tjeskoban i dobiva napadaje panike. Vanja se aktivno bavi sportom i ostavlja dojam vesele i samosvjesne osobe. No počinje se osjećati sve lošije a ne zna zašto, gubi interes za stvari koje su je veselile, postaje bezvoljna, nema energije, ne može spavati, obuzima ju depresija. Ni Borna ni Vanja ne znaju kako si pomoći. Kad slomimo ruku, dobijemo upalu pluća ili bilo koju drugu fizičku bolest idemo liječniku. Ali kad nas boli „negdje unutra“, ne znamo ili ne želimo potražiti pomoć…
 
U predstavi igraju Andrej Kopčok, Marijana Matoković i Selma Mehić. Ostatak autorskog tima čine skladatelj Darko Horvat, kostimografkinja Lucija Prstec Smolčec, scenografkinje Ana Rimac i Matea Lemac, oblikovatelj svjetla Domagoj Klasić te dizajner Marko Matijašević.

(R.P.B., 19.02.2020)