" />
izložba

Izložba kostima 'La Comedia dell'arte-komedija maski' u Zadru


vrijeme: 18.02.2020. - 20.03.2020.
mjesto: Zadar; Kneževa dvorana

Otvorenje izložbe kostima 'La Commedia dell'arte - komedija maski' autorice Marije Šarić Ban održat će se u utorak, 18. veljače, s početkom u 12 sati, u edukativnoj dvorani Kneževe palače. Izložba ostaje otvorena do 20. ožujka 2020.!

Izložba predstavlja renesansni kazališni oblik La Commedia dell'arte, baziran na tipiziranim likovima i maskama. Commedia dell' arte se naziva i komedija maski, njena obilježja su profesionalizacija, maske i improvizacija.
 
Na izložbi je izloženo dvadeset prikaza raznovrsnih likova iz commedie dell'arte, kostimi iz predstave Otello u izvedbi  Kazališta lutaka Zadar, kostimi i skice iz predstava Ukroćena goropadnica (Shakespeare) i  Skup (Držić) iz GK Komedija iz Zagreba, kostimografkinja Marija Šarić Ban.
 
Izložba je osmišljena u Dizajnerskom studiju Narodnog muzeja Zadar u razvoju.
 
Cilj izložbeno-edukativnog projekta je predstavljanje Dizajnerskog studija NMZ u razvoju i njegov doprinos razvoju muzejske edukacije na području likovnih i izvedbenih umjetnosti te razvoja muzejskih suvremenih praksi. Dizajnerskog studija kao platforme za razvoj muzejskog odjela za tekstil koji u sebi objedinjuje razvoj stvaranja novih muzejskih zbirki na području tapiserija,  kostimografije, scenografije, lutkarstva, odijevanja i mode.
 
Izložba je edukativnog karaktera, uz izložbu autorica je osmislila radionice izrade maski u terminima: 19.2.-27.2.2020. u suradnji sa pedagoginjom Lucijom Sekulom.
 
Prijave i upiti za radionice na adresu: pedagog@nmz-hr
 
Izložbom otvaramo pitanja:
Kako nastaje kostimografija za predstavu od ideje do realizacije?
Što se događa sa kostimima, scenografijom i rekvizitima kad predstava više ne živi u kazalištu?
Nalazi li kostim u tom izmijenjenom obliku mjesto u muzejskim zbirkama i muzejima kao izložak?
Važnost suradnje školskih i muzejskih institucija?
Književna tema, likovna i scenska umjetnost u razvoju kreativnosti?


(R.P.B., 17.02.2020)

Tagovi: izložba, nmz