izložba

Izložba 'Dječje igračke iz hrvatske baštine – od tradicije do suvremenosti' otvara se u Ljubljani


vrijeme: 20.02.2020. - 24.05.2020.
mjesto: Slovenija; Ljubljana, Slovenski etnografski muzej, prizemlje izložbenog dijela muzeja

Izložba 'Hrvatske dječje igračke između tradicije i suvremenosti / Hrvaške otroške igrače med tradicijo in sodobnostjo' otvara se 20. veljače u Slovenskom etnografskom muzeju. Riječ je o gostujućoj izložbi zagrebačkog Etnografskog muzeja, autorice dr. sc. Iris Biškupić Bašić, koja će se održati povodom predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije.


Izložbu je autorica zamislila kao putovanje kroz povijest igračaka nastalih u Hrvatskoj i od hrvatskih autora. U prvoj dvorani izložene su igračke koje su početkom 20. stoljeća izrađivala djeca, potom igračke koje su za djecu izrađivali odrasli, a koje su postale dio muzejskog fundusa već od 1919. godine. Dio postava prikazuje igračke nastale u pojedinim centrima u kojima ih je većina stanovnika radila organizirano za prodaju. Jedno od najranije organiziranih mjesta u kojima je započela sustavna proizvodnja dječjih igračaka je selo Vidovec, nedaleko Zagreba. Tamošnji su majstori izrađivali brojne motive, a najčešće životinjske likove. Pedesetih godina 20. stoljeća prestala je djelatnost u Vidovcu i više se nikada nije obnovila.

 

Izlaskom iz prostora Vidovca posjetitelj dolazi do Zelova u Dalmatinskoj zagori, u kojem su se sve do početka 21. stoljeća izrađivale drvene igračke. I u ovom selu postojala je organizirana izrada, igračke su potisnutog kolorita, obojene nježnom žutom bojom s blagim crvenim i zelenim šarama, jednostavnih oblika poput konjića, leptira, svirala i zrakoplova, s malo geometrijskog uresa, neprecizno oblikovane nožićem. Početkom 21. stoljeća i u Zelovu je prestala izrada igračaka. Ulaskom u centralnu dvoranu posjetitelju se pruža pogled na Hrvatsko zagorje. Ovu izložbenu dvoranu kao i cijelu izložbu likovno je oblikovala autorica Nikolina Jelavić Mitrović, koja je na zanimljiv i atraktivan način slijedila ideje izložbe te odraslima, a posebno djeci približila igračke i lokalitete na kojima su nastale.

 

Duga je povijest izrade igračaka u Hrvatskom zagorju, u mjestima Stubički i Bistrički Laz, Gornja Stubica, Tugonica, Turnišće, Jerovec, Bedenec, Globočec i Marija Bistrica. Igračke su uvijek izrađivali muškarci, a oslikavale žene pa je svaka igračka na određeni način jedinstvena. Njihov je izričaj nepromijenjen već generacijama pa je Umijeće izrade drvenih tradicijskih dječjih igračaka s područja Hrvatskoga zagorja 2009. godine upisano na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva te je potvrđena njihova važnost i vrijednost na svjetskoj razini.

 

Izložene su i velike, desetak puta uvećane kopije dječjih igračaka nastale u majstorskim radionicama Ivice Mesara iz Tugonice i Josipa Fijana iz Marije Bistrice. Ove su igračke postavljene na Trgu pape Ivana Pavla II. u Mariji Bistrici, a dio su kolekcije predimenzioniranih igračaka koje krase bistrički trg, a na ovoj će izložbi razveseliti djecu koja u njima mogu sjediti i gledati filmove o hrvatskoj kulturnoj baštini bistričkog kraja. Uz navedeno, autorice su osmislile i dječju igraonicu u kojoj se djeca mogu i poigrati s originalnim zagorskim igračkama.

 

Na izložbi su predstavljene danas vrlo rijetke igračke hrvatskih tvornica i majstorskih radionica. U Hrvatskoj se sredinom 50-ih godina prošlog stoljeća iz manjih zadruga ili industrijskih pogona razvijaju tvornice koje su proizvodile dječje igračke, a među njima najpoznatije su tvornice „Biserka“ i „Uzor“ u Zagrebu, „Jugoplastika“ u Splitu, tvornica lutaka i igračaka „25 maj“ u Dubrovi kraj Labina, Lanena industrija Osijek i Krapinska tekstilna industrija s tvornicom „TIK-TIK“, a sve su djelovale do 90-ih godina. Na ovoj je izložbi eksponatima posebno zastupljenija zagrebačka tvornica ”Biserka” koja je mnogima bila poznata po proizvodnji dječjih plastičnih igračaka prema likovima iz priča i filmova Walta Disneya. Na izložbi su zastupljene i plišane igračke nastajale u majstorskoj radionici Ružice Vavra u Zagrebu već od 1949. godine, a 150 plišanih igračaka zaštićeno je autorskim pravima. Naposljetku kroz vremeplov igračaka izlažemo igračke 21. stoljeća, ne samo one Hrvatskog zagorja, već i one koje nose potpis hrvatskih dizajnera i umjetnika koji stvaraju zanimljive, didaktičke igračke koje omogućavaju djeci da i sama kreiraju novu, vlastitu igračku od postojećih elemenata. U fundusu muzeja čuvaju se igračke Gorana Lelasa umjetnika koji je s poznatom tvrtkom za proizvodnju art igračaka StrangeCo iz San Francisca 2007. godine realizirao projekt u suradnji s MoMa-om. Drugi je hrvatski produkt dizajner Marko Pavlović osmislio didaktičku igračku naziva Oblo Spheres proizvedenu u Kanadi 2010. i Logiq Tower 2015. godine od investitora Marka Cahsensa i tvrtke Great Cirkle Works Inc.. Izložena je drvena didaktička igračka Mačka akademskog slikara Zlatana Vrkljana koji ju je 2009. godine osmislio, a izveo stolar i dizajner Marko Plavčić te dvije drvene ekološke igračke Damira Adamovića iz Ivanić Grada.

 

Ovom izložbom, na kojoj su izloženi najzanimljiviji i najvrjedniji predmeti iz zbirki dječjih igračaka, Etnografski muzej želi posjetiteljima Slovenskog etnografskog muzeja proširiti spoznaju o ovome dijelu hrvatske baštine koji je često bio zanemarivan i marginaliziran, a danas je postao dragocjen dio kulturne stvarnosti.

 

Izložbu Etnografskog muzeja je financijski podržalo Ministarstvo kulture, a dio je kulturnog i umjetničkog programa u zajedničkoj organizaciji Ministarstva kulture i Ministarstva vanjskih i europskih poslova, kojim se Hrvatska predstavlja tijekom predsjedanja Vijećem EU.

 

(R.P.B., 11.02.2020)