najave

Večer Clare i Roberta Schumanna


vrijeme: 27.01.2020.
mjesto: Zagreb, Muzička akademija, Dvorana Huml

Muzička akademija u Zagrebu i naklada Mala zvona pozivaju na Večer Clare i Roberta Schumanna, koja će se održati u ponedjeljak, 27. siječnja, u 19 sati, u dvorani Huml, na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji. 

O knjizi "Bračni dnevnik", koju su Mala zvona objavila o dvjestotoj godišnjici rođenja Clare Schumann, govorit će izv. prof. Veljko Glodić i prevoditeljica Sanja Lovrenčić, ulomke će čitati Urša Raukar, a u glazbenom dijelu programa nastupit će Sara Vlastelica i Lucija Borković.

Bračni dnevnik, knjiga namijenjena svim ljubiteljima klasične glazbe, počinje godine 1840., u gradu Leipzigu: mlada, ali svjetski poznata pijanistica Clara Wieck i još uglavnom nepoznati skladatelj Robert Schuman uspjeli su se vjenčati, unatoč svim zaprekama. Dan nakon vjenčanja, na Robertov poticaj, počinju bilježiti želje i nade, brige i radosti bračnoga života. Pišu naizmjence, svatko po tjedan dana, isprva s mnogo zanosa. Stranicama njihovog dnevnika promiču brojni likovi povezani s glazbenim životom onodobne Europe; govori se o koncertima i kućnom muziciranju, o skladanju i „studiranju“ tuđih skladbi, o svakodnevici prožetoj glazbom – i govori se o ljubavi. No u tim prvim godinama braka, koje su za Roberta bile razdoblje velike kreativnosti, a za Claru svojevrsnog zastoja, nije ipak sve onako svijetlo i lako kako bi trebalo biti...“

www.mala-zvona.hr

(D.H.F., 22.01.2020)