" />
nagrada

Milko Šparemblek dobitnik Prešernove nagrade za životno djelo


vrijeme: 15.01.2020.
mjesto: Slovenija

Hrvatski koreograf i baletni plesač Milko Šparemblek ovogodišnji je dobitnik Prešernove nagrade za životno djelo, najveće državne nagrade koja se u Sloveniji dodjeljuje na području umjetnosti i kulture.

Kako se ističe u obrazloženju nagrade, Šparemblek pripada naraštaju svjetski poznatih umjetnika koji su svojim djelom pridonosili promjeni načina na koji danas razmišljamo o plesu.

 

Baletni plesač, pedagog, koreograf, redatelj i dramaturg Milko Šparemblek rođen je 1928. godine kod mjesta Prevalje u Sloveniji. Školovao se i počeo s umjetničkim djelovanjem u Zagrebu, gdje je 1948. postao član Baleta HNK. Nakon odlaska u inozemstvo, kao plesač je ostvario niz uspjeha u klasičnom baletu.

 

Kao koreograf djeluje od 1955. godine, a na scenu je postavio više od 150 baletnih, opernih i dramskih predstava. Međunarodni ugled stekao je kao suradnik u opernim i baletnim kućama u Parizu, Bruxellesu, Lisabonu, Londonu, New Yorku i nizu drugih gradova, gdje je nagrađivan za svoj rad.

 

Dobitnik je brojnih nagrada u Hrvatskoj i inozemstvu, među kojima se ističu Nagrada Vladimir Nazor za životno djelo 2002. godine i Nagrada grada Zagreba, a odlikovan je i Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

 

Uz Šparembleka nagradu za životno djelo dobio je fotograf Stojan Kerbler.

 

Jedna od nagrada koje za djelovanje umjetnika i kulturnih djelatnika dodjeljuje Prešernov fond, ove je godina pripala i Alanu Hranitelju, kostimografu i dizajneru rođenom 1968. u Zagrebu, gdje je pohađao Školu za primijenjenu umjetnost. Od sredine 80-ih godina 20. stoljeća Hranitelj živi i djeluje u Sloveniji gdje se bavi kazališnom, opernom i filmskom kostimografijom. (Hina)
 

(R.P.B., 16.01.2020)