projekcija

Kino umjetnika: 'Kustoska soba - Igor Zabel: Kako umjetnost učiniti vidljivom'


vrijeme: 17.01.2020. 19 h
mjesto: Zagreb; MSU, Dvorana Gorgona, Avenija Dubrovnik 17

U programu Kina umjetnika MSU, u petak, 17. siječnja, u 19 sati, premijerno će se održati projekcija slovenskog dokumentarnog filma Damjana Kozolea 'Kustoska soba – Igor Zabel: Kako umjetnost učiniti vidljivom'. Ulaz je slobodan!
 

Dokumentarni film „Kustoska soba” posvećen je Igoru Zabelu (1958.–2005.), slovenskom povjesničaru umjetnosti i kustosu u Modernoj galeriji u Ljubljani. Film progovara o vremenu promjena, o prijelazu iz 20. u 21. stoljeće, društvenim i političkim promjenama, prijelazima postmoderne u suvremenu umjetnost, transformaciji lokalnog i međunarodnog umjetničkog prostora, tranzicijama socijalizma i kapitalizma, Istoka i Zapada – reflektirajući u Zabelovom profesionalnom radu promjene i konflikte, kao i mogućnosti artikulacije novih izazova svijeta umjetnosti.

 

U svojem  je profesionalnom djelovanju Zabel ostvario značajan doprinos artikulaciji, pozicioniranju i kontekstualizaciji različitih umjetničkih fenomena - od povijesnih avangardi (Tank!, 1998), neoavangarde (OHO: retrospektiva, 1994), kao i suvremenih umjetničkih praksi. Film prati rad  Igora Zebela u polju vizualnih umjetnosti od kraja osamdesetih, sve do njegove prerane smrti 2005. godine.

 

Redatelj Damjan Kozole ističe da film jednim dijelom priča o Igoru Zabelu, dok izlaže priču o prekretnici razumijevanja umjetnosti u vrijeme društvenih promjena. „Ovo nije samo film o Igoru Zabelu, već i film o vremenu koje je donijelo ključne promjene u razumijevanju umjetnosti u kontekstu velikih društvenih i političkih promjena. Pored refleksije o Zabelovom nasljeđu, film uključuje dokumente koji nam govore o tome kako je suvremena umjetnost rođena i uspostavljana u Sloveniji i Istočnoj Europi.“

 

Dokumentarni film predstavlja Zabelovo razumijevanje uloge kustosa kroz njegove ključne izložbene projekte i tekstove, u kojima se ističe doprinos istraživanju odnosa između (nekadašnjeg) Istoka i Zapada te načina na koji se se taj odnos manifestira u umjetnosti nakon pada Berlinskog zida. U filmu govore: Zdenka Badovinac, Jože Barši, Francesco Bonami, Barbara Borčić, Ekaterina Degot, Ješa Denegri, Charles Esche, Vadim Fiškin, Boris Marte, Viktor Misiano, Marjetica Potrč, Igor Španjol, Borut Vogelnik, Mateja Kos Zabel, Beti Žerovc i Peter Weibel.

 

Nakon projekcije slijedi razgovor s autorima filma, scenaristicom Uršom Jurman i redateljem Damjanom Kozoleom, kojeg moderiraju Tevž Logar i Branka Benčić.

 

(R.P.B., 13.01.2020)