projekcija

'Filmske žurke' u kinu Kinoteka


vrijeme: 07.01.2020. - 01.02.2020.
mjesto: Zagreb, kino Kinoteka, Kordunska ulica 1

Novu sezonu u kinu Kinoteka otvaraju 'Filmske žurke', tematski ciklus sastavljen od filmova u kojima izlasci, tulumi i zabave predstavljaju važan motiv ili okosnicu radnje. Ciklus je na rasporedu od 7. siječnja do 1. veljače 2020.
 
Filmske žurke prvi je ciklus novog programskog koncepta s potpisom filmskog kritičara Marija Kozine, koji je preuzevši programsku palicu kina Kinoteka najavio zaokret u pristupu: „Za razliku od dosadašnjeg programskog koncepta, koji je bio usmjeren na glumačke i redateljske opuse, filmske programe uglavom ćemo slagati tematski, i to tako da uključuju autorski, stilski i žanrovski različite naslove povezane temom kao zajedničkim nazivnikom. Ideja ovakvog pristupa je pružiti dijakronijski presjek određene teme, staviti filmove u dijalog te potaknuti gledatelje da o filmovima koji su im već poznati razmišljaju na nov način ili u najboljem slučaju, da otkriju nešto čega dosad nisu bili svjesni.“

Program tematizira različite oblike društvenih okupljanja, od intimnih kućnih druženja preko vjenčanja i maturalnih zabava pa sve do noćnih izlazaka, a obuhvaća filmske klasike, hitove i manje poznate naslove, od kojih će neki po prvi puta biti prikazani domaćoj publici, nastale u razdoblju od 1930-ih godina do danas. Teme nisu ograničene samo na kulturu druženja i izlaženja, nego se dotiču klasnih, rodnih i društvenih odnosa, odrastanja, mentaliteta i psihologije pojedinca te smjene generacija, kultura i čitavih milenija.

„Filmske žurke“ u kinu Kinoteka održavat će se tijekom siječnja, a prva dva tjedna ciklus će istraživati kućne zabave (od 7. do 11. siječnja) te klupsku scenu i noćni život (od 14. do 18. siječnja). Potom će se usmjeriti na filmove o gubitku kontrole (od 21. do 25. siječnja), a zaključit će ga filmovi u kojima zabava predstavlja katalizator ili prostor osobne i društvene transformacije (od 28. siječnja do 1. veljače). 

Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr / www.kinokinoteka.hr ili na blagajni kina svakodnevno u radno vrijeme blagajne.

(D.H.F., 02.01.2020)