izložba

Dizajn+Izložbe: sedam primjera inovacija


vrijeme: 16.12.2019. - 10.01.2020.
mjesto: Zagreb, HDD galerija

U ponedjeljak, 16. prosinca, u 19 sati, u HDD galeriji u Zagrebu, otvara se izložba ''Dizajn+Izložbe: Sedam primjera inovacija'', koja tematizira specifično područje dizajna izložbenih i muzejskih postava u Hrvatskoj u proteklom desetljeću. 

Uz samo otvorenje održat će se i javni [d]razgovor na istu temu s kustoskim timom izložbe, njihovim mentoricama i dizajnerima. Kustosi izložbe su Martina Bobinac, Tena Starčević, Ivana Šešlek i Dario Vuger.

Izložba nema pretenziju predstaviti objektivan pregled ili panoramu dizajna izložbenih postava u Hrvatskoj, već se koncentrira na različite načine promišljanja uloge dizajna u kontekstu muzejskih i galerijskih izložbi. Raditi izložbu o izložbenim postavima samo je po sebi izazovan zadatak zbog same činjenice da je takva dizajnerska ostvarenja iznimno teško rekontekstualizirati, odnosno preraditi za izložbeno predstavljanje, ali upravo tog zadatka prihvatili su se mladi povjesničari umjetnosti Martina Bobinac, Tena Starčević, Ivana Šešlek i Dario Vuger, uz vodstvo dr.sc. Jasne Galjer s Odsjeka za povijesti umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Lade Dražin Trbuljak iz Muzejskog dokumentacijskog centra. Umjesto fotografske ili videodokumentacije, kustoski tim odlučio je prezentirati sedam odabranih primjera dizajna izložbenih postava upustivši se u dijalog s njihovim autorima s namjerom da iznađu zajednička rješenja.

Opširnije:
http://dizajn.hr/Foto: http://dizajn.hr/

(D.H.F., 12.12.2019)