najave

Panel rasprava o Nacionalnom planu razvoja arhivske djelatnosti za razdoblje od 2020. do 2025.


vrijeme: 13.12.2019.
mjesto: Zagreb, Hrvatski državni arhiv

Panel rasprava o Nacionalnom planu razvoja arhivske djelatnosti za razdoblje od 2020. do 2025. godine održat će se u petak, 13. prosinca 2019., u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu, s početkom u 10 sati. Panel raspravi će prisustvovati i ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek.

Nacionalni plan razvoja arhivske djelatnosti provodi se sukladno obvezi utvrđenoj Zakonom o arhivskom gradivu i arhivima, a koju je Vlada Republike Hrvatske donijela na svojoj sjednici održanoj 14. studenoga 2019. godine.

Na panel raspravi uz ministricu kulture sudjelovat će i državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak, ravnatelj Hrvatskog državnog arhiva dr. sc. Dinko Čutura, zamjenik ravnatelja dr. sc. Jozo Ivanović, predsjednik Hrvatskog arhivskog vijeća Darko Rubčić, načelnica Sektora za arhive i digitalizaciju Ivana Prgin. Moderator panel rasprave je predsjednica Hrvatskog arhivističkog društva dr. sc. Silvija Babić.

Rasprava vođena tijekom izrade i donošenja Zakona ukazala je na nužnost izrade plana razvoja kojim bi se definirale bitne potrebe arhivske djelatnosti kao što su: infrastrukturne pretpostavke i dovoljni kapaciteti, dostupnost gradiva i uspostava digitalnog arhiva, razvijenost i kvaliteta usluga koje se pružaju korisnicima te slijedom njih postavili strateški ciljevi koje je u srednjoročnom razdoblju potrebno ostvariti.

www.min-kulture.hr

(D.H.F., 12.12.2019)