" />
najave

'Narodil se mladi kralj' ponovno uveseljava Advent u 'Komediji'


vrijeme: 05.12.2019. - 10.12.2019.
mjesto: Zagreb; Zagrebačko gradsko kazalište Komedija, Kaptol 9

Advent u zagrebačkom kazalištu 'Komedija' donosi, od 5. do 10. prosinca, veselo božićno prikazanje s pjevanjem i kolom 'Narodil se mladi kralj', u suradnji s Ansamblom LADO i u režiji Vida Baloga, humorističan prikaz Isusova rođenja temeljen na pučkim božićnim tekstovima iz Međimurja na skladbe Tomislava Uhlika.

Oslanjajući se na bogatu tradiciju kajkavskih božićnih prikazanja, koje je još prvi biskup zagrebački Čeh Duch donio u Zagreb u 11. stoljeću (Tractus stelae) na latinskom izvorniku, Komedija ovom božićnom predstavom slavi radost Božića kroz humorističan prikaz življenja Isusova rođenja u našim selima, stoji u najavi.
 
Naivnost i oporost sjeverozapadne Hrvatske omogućuju i takav pogled na "prikazbe" koje su se o Božiću "spelavale" unatrag nekoliko stoljeća po mnogim našim crkvama, dodaje se.
 
Najdraži događaj kršćanskoga svijeta siromašni je međimurski seljak opjevao na sebi svojstven melankoličan, gdjekad i duhovit način. Tu jednostavnu, osebujnu i neposrednu poeziju zapisao je sakupljač narodnih napjeva Vinko Žganec te objavio u zbirci "Hrvatske pučke popijevke iz Međimurja", a u veselu božićnu predstavu koja je postala jedna od najomiljenijih adventskih kazališnih produkcija pretočili skladatelj Tomislav Uhlik i redatelj Vid Balog.
 
Premda je to zapravo melografska zbirka, Uhlik se nije služio notnim zapisima, već je njima pridružen tekst uglazbio po vlastitoj volji i nadahnuću. Djelo je nastajalo stavak po stavak da bi naposljetku, koncem 1992., poprimilo razmjere kantate, koja je potom preimenovana u božićno prikazanje. Nakon niza koncertnih izvedbi, veselo božićno prikazanje s pjevanjem i kolom "Narodil se mladi kralj" praizvedeno je u Komediji u prosincu 2000. u suradnji s Ansamblom narodnih plesova i pjesama LADO, gdje se u predbožićno vrijeme prikazuje sve do danas.
 
U selu Mučnome Potoku vlada velika užurbanost. Na poticaj župnika, seljani uče tekst kako bi izveli Božićno prikazanje i tako obnovili staru tradiciju. Selo uskoro razvesele vijesti da događaj svojim nastupom želi uveličati LADO.
 
"Kroz pet stavaka, koji čine krajnje slobodnu stilizaciju međimursko-podravskoga glazbenog izričaja, pjevači i glazbenici Ansambla LADO te glumci kazališta Komedije vode nas od Navještenja, preko Marijina i Josipova lutanja u potrazi za prikladnim mjestom za porod, do Tri mudraca koji, slijedeći zvijezde, nalaze malog Isusa; od uspavanke koju Marija nježno pjeva svome djetešcu do velikoga završnog veselja u Betlehemu koji gori u svjetlosti", ističe se u najavi.
 
Sudjeluju glumci Komedije Damir Lončar, Ivica Zadro, Adalbert Turner, Dubravka Ostojić, Vid Balog, Ivan Magud, Jasna Palić Picukarić, Saša Buneta, Davor Svedružić / Adnan Prohić, Adam Končić i Goran Malus te Ansambl narodnih plesova i pjesama LADO i njihovi solisti Kristina Opačić Vrućina / Ana Drobina, Dubravko Radić / Pavo Begovac i Dijana Banek / Anita Huđek.
 
Potreba za humorom u blagdanske dane srednjoeuropska je tradicija češke i poljske "vesele priče", ali također i Isusovačkog kazališta - jer i dandanas sjemeništarci upravo o Božiću izvode razne komedije kao obvezni dio školovanja, dok se o Uskrsu izvodi "ozbiljan", moralno-didaktički komad iz bogate crkvene dramske prošlosti, ističu iz Komedije.
 
"Nadamo se da će ovakva božićna čestitka, u duhu Komedije, razveseliti svakoga koji je spreman otvorena srca primiti duh Božića", poručuju. (Hina)


(R.P.B., 04.12.2019)

Tagovi: advent, komedija