predstava

Gala izvedba opere 'Carmen' u 'Zajcu'


vrijeme: 23.11.2019.
mjesto: Rijeka, HNK Ivana pl. Zajca

Opera 'Carmen' na programu je riječkog HNK Ivana pl. Zajca, u subotu, 23. studenoga 2019., s početkom u 19.00 sati. Gala izvedbom popularne opere, čiju inscenaciju potpisuju Selma Banich, Sandra Dekanić, Marin Blažević i Alan Vukelić, ravnat će Kalle Kuusava.

Bezvremenska operna priča o strastvenoj, upravo slijepoj ljubavi, ljubomori, prkosu i bijesu, o ženi koju, kako je to kazao Čajkovski, samo sudbina može imati, na veliku pozornicu „Zajca“ stiže s istim specifičnostima svoje inscenacije. Tako će i u Rijeci neki gladetalji biti i dijelom predstave. Naime, dio publike smješten na pozornici s izvođačima bit će integriran u predstavu, što im garantira jedinstven doživljaj ove opere.

Naslovnu ulogu ponovno tumači mezzosopranistica, članica riječkog opernog ansambla Ivana Srbljan koja se kao Carmen proslavila i izvan Hrvatske. Naime, nakon kao Carmen nastupila je još u studentskoj predstavi za koju je dobila Rektorovu nagradu, potom na opernim pozornicama u Splitu i Rijeci, a onda i u Finskoj.

Ulogu Don Joséa pjevat će, prvi put  u Rijeci, Luis Chapa, riječkoj publici dobro poznati meksički tenor sa svjetskih opernim pozornica, između ostalih i njujorškog Metropolitana, , koji je ljetos u Puli pjevao ulogu Radamesa u riječkoj izvedbi “Aide”.
Uz Ivanu Srbljan i Luisa Chapu nastupit će Anamarija Knego, Luka Ortar, Robert Kolar, Slavko Sekulić, Ivan Šimatović, Marko Fortunato, Vanja Zelčić, Emilia Rukavina i Saša Matovina, a u predstavi sudjeluju orkestar i zbor Opere te Balet HNK Ivana pl. Zajca i Dječji zbor Kap.

(D.H.F., 22.11.2019)