festival

Festival etno glazbe - Etnopolis


vrijeme: 18.12.2019. - 21.12.2019.
mjesto: Rijeka, HKD Na Sušaku

Od 18. do 21. prosinca Hrvatski kulturni dom na Sušaku će u sklopu prvog u nizu festivala etno glazbe Etnopolis ugostiti vrhunske glazbenike koji u svojim izvedbama istovremeno prožimaju prošlost i budućnost. 

HKD će tako na četiri dana postati mjesto spajanja izvornih tradicionalnih melodija i suvremenih glazbenih aranžmana, a u programu će nastupiti: Mostar Sevdah Reunion, Bilja Krstić & Bistrik Orchestra, Ljubojna te Klapa Cambi i Zorica Kondža.

Prvu večer, 18. prosinca s novim osvježenim konceptom koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim publici će se predstaviti najveći bosanskohercegovački i mostarski kulturni ambasadori - Mostar Sevdah Reunion. Svojim jedinstvenim stilom izvođenja te kombinacijom izvornih sevdalinki s jazz, blues, soul i etno glazbenim elementima, pioniri sevdaha 21. stoljeća oduševljavaju publiku diljem svijeta. Spoj iskustva i mladosti, spoj sevdalijske elegije s balkanskim i romskim furioznim standardima okarakterizirat će ovu koncertnu večer.

Druga večer, 19. prosinca rezervirana je za istinsku world music divu i njezin orkestar -  Bilju Krstić i Bistrik Orchestra koji pretaču tradicionalne i etno elemente u modernu umjetnost. Započevši karijeru kao pop pjevačica usporedno je slijedila svoje najdublje afinitete te strpljivo prikupljala autentične audio i notne zapise izvorne glazbe s ovih prostora. Godine 2001. u fuziji tradicionalne muzike i suvremenog aranžerskog postupka pridružuje joj se Bistrik orkestar. Zajedno su, kako na domaćem terenu tako i diljem svijeta, postigli velike uspjehe koje su nedavno okrunjeni s nedavnim uvrštavanjem pjesme Sedi moma na visoko uvrštena na respektabilnu kompilaciju A Woman's World (ARC Music) čija je ideja slavljenje fantastičnih utjecajnih žena u svijetu World Musica.

Treću večer, 20. prosinca, Rijeka će ugostiti još jednu inspirativnu glazbenicu, u društvu znatiželjnog skladatelja i vrhunskog benda Ljubojna. Svoje pravo makedonsko suvremeno glazbeno stvaralaštvo opisuju i kao istraživanje, a glazbu i emocije istražuju u postavi koju u trenutnoj kreativnoj fazi čine zanimljiva kombinacija akustično-električne rock postave, tradicionalne chalgie i fantazije puhačkih instrumenata. Glazbu žive, smatraju ju univerzalnim jezikom svemira te ju stvaraju s iskrenom strašću - Vera Miloshevska, Oliver Josifovski i Ljubojna suvremenim aranžmanima osvježavaju stare melodije te ih spašavaju od zaborava.

Završnu večer, 21. prosinca, zaključit će istinska glazbena diva dalmatinske pjesme - Zorica Kondža koja će nastupiti uz pratnju jedne od najboljih klapa u Hrvatskoj, klape Cambi. Bit će to jedinstven spoj glazbenih umjetnika koji će donijeti dašak mora u centar riječkih zbivanja. HKD-om će 21. prosinca odzvanjati pjesme poput Ispod sunca zlatnoga, Ultima partenca, Vilo moja, More, more, Zar je voljeti grijeh, Ima jedan svijet, Konobo moja te mnoge druge bezvremenske, popularne i tradicionalne pjesme koje diraju dušu i pomiču svjetove.

Festival etno glazbe Etopolis nastao je u organizaciji tvrtke Music Time u suradnji s Hrvatskim kulturnim domom na Sušaku.

(D.H.F., 15.11.2019)