" />
predstava

Lea Sekulić: Pentimento


vrijeme: 10.11.2019. 20 h
mjesto: Zagreb; DZIU Medika, Pierottijeva 11

SubScena za kazalište, izvedbene umjetnosti i ostale hibride najavljuje izvedbu autorskog projekta Lee Sekulić 'Pentimento' u nedjelju, 10. studenog, u 20 sati, u Dvorani za izvedbene umjetnosti Medika. Ulaz je slobodan!

'Pentimento'

 

-naziv za naknadni slikarev ispravak na već dijelom dovršenom umjetničkom djelu

-tal. ''pokajati se''

 

Što nam je potrebno da bismo bili zadovoljni sa sobom? Za potpuni užitak postojanja?

Snaga našeg unutarnjeg svijeta i autentičnost.

Ovo je igra maski skrivenih u jezgri našeg karaktera. Igra pokreta, priča koja je razumljiva svima i istovremeno otvorena za interpretacije.

Igra svjetla i tame, dobra i zla koji često nisu kontradiktorni.

Igra duše i tijela. Ega i srca. Stvarnosti i snova. Igra boja koje predstavljaju našu energiju.

Igra slobode..od samoga sebe.

 

''Pentimento'' je diplomska predstava u formi neverbalnog teatra inspirirana djelom belgijskog slikara Jamesa Ensora (1860-1949).

 

Kroz mješavinu pokreta i plesa, slikarstva i glazbe, istražuje egzistencijalnu temu čovjekove borbe sa samim sobom. Ovaj nadrealistički komad bavi se prikazivanjem društva (najčešća Ensorova tema) kroz igru s maskama, ali najviše čovjekovim pronalaskom ''mjesta pod suncem'' , vlastite svrhe i povezanosti s dušom.

 

Vrijeme i mjesto priče nisu definirani stoga je ona bezvremenska; vječno u sadašnjem trenutku, svuda oko nas.

 

Predstava govori (o) svima nama koji se bore s unutarnjom tamom i traže njene obrise. "Pentimento" je priča o životu i oblikovanju istog, podijeljena u činove sedam smrtnih grijeha koji su Ensorov čest motiv.

 

Oživljavajući svaki grijeh pojedinačno, akter gubi samog sebe u vlastitim refleksijama; misleći da je nadomak cilja alijenira se sve više i više.

 

Glazbeni aranžman kreiran je specifično za ovu predstavu kroz interpretaciju postojećih djela te nekolicinu autorskih, s potpisom DJ-a i producenta Danijela Marića.

 

SubScena za kazalište, izvedbene umjetnosti i ostale hibride neprofitni je projekt kojeg u partnerstvu provode AKC Attack i Cirkorama unutar Autonomnog kulturnog centra Medika, a s ciljem afirmiranja i povezivanja avangardnih i eksperimentalnih izvedbenih umjetnika/ca iz Hrvatske, regije i svijeta, neovisno o žanru, stilu i razdoblju kojem pripadaju. SubScena potiče svaki umjetnički opravdan, radikalan ili suptilan postupak stvaranja izvedbe te razvija i promovira eksperimentalne strategije za aktiviranje nove publike i uspostavljanje suvremenog umjetničkog diskursa. Projekt financijski podržavaju Grad Zagreb, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, te Zaklada Kultura Nova i Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva koje podržavaju rad AKC Attack i Cirkorame.

 

(R.P.B., 07.11.2019)

Tagovi: subscena