izložba

Izložba Petra Jakelića: Radovi malog formata 1961.-2018.


vrijeme: 15.11.2019. - 10.01.2020.
mjesto: Muzej grada Kaštela, Lušiško Brce 5, Kaštel Lukšić

U petak, 15. studenog 2019., u 19.30 sati, u Muzeju grada Kaštela, otvara se izložba slikara i grafičara, profesora emeritusa Petra Jakelića. Izložba obuhvaća radove malog formata nastale u razdoblju od pedeset i sedam godina.

'Slikarstvo Petra Jakelića od samog je početka suglasje neonadrealističkih strujanja, s kojima se susreo za vrijeme studija  krajem pedesetih i početkom šezdesetih godina, i klasičnog, lirskog realizma i simbolizma. To pokazuju i dosad neizlagani mali formati, nastali od 1961. do 2018. Ove male slike nastale u pedesetsedmogodišnjem rasponu  privilegij su i zanimljivost. Za izložbu je odabrano sedamdeset šest radova  rađenih su u različitim tehnikama, u kojima ćemo prepoznati  vrsnog crtača, grafičara i slikara s jasnom pozornošću prema métijeru. Tematske podloge i motiviku desetljećima  crpi iz imaginarnog i simboličnog svijeta odrastanja u Prugovu u Dalmatinskoj zagori, mediteranske kulture i klasične mitologije. U Jakelićevim fantazmagoričnim prikazima često možemo prepoznati geografske i simbolične "sudare"  surove i tajanstvene Zagore i razigranog i obećavajućeg Mediterana. Osim u motivici, u kojoj  često spaja folklornu ikonografiju i mitologiju, simboliku izražava i bogatom kromatikom.

Na Jakelićevim  slikama malog formata isčitavamo slikarske mijene koje zahvaćaju prije svega crtež i slikarsku izvedbu, jer sadržajno on uvijek ostaje u istom interesnom području. Šezdesetih godina u ovim malim slikama čas preferira  crtež i volumen, zgusnuta i suzdržana kolorita  čas je  u fokusu više  slobodniji slikarski postupak gdje volumen gotovo nestaje. Osamljeni ženski likovi kao sjenke izranjaju iz čađavih, gotovo ivančićevskih atmosfera. Poigrava se i jasno omeđenim geometrijskim plohama, a pejzažu pristupa gotovo ekspresionistički, gradeći prostorne planove i strukture umjerenim tonskim  koloritom.  Sedamdesetih godina  Jakelić sve  elemente sintetizira u  zaokružen,  prepoznatljiv i autonoman izraz, a paleta se sve više otvara i oživljava. Iako naklonjen tradicijskom slikarstvu, Jakelić ponekad djeluje  neočekivano…

Ova je izložba prigoda upoznati nešto drugačijeg, u izričaju ležernijeg Jakelića, koja pruža još jedan rakurs na njegov rad, kao što je to bila njegova sjajna izložba Dvanaest crno- bijelo-sivih u Galeriji umjetnina u Splitu 2016. U njegovim malim formatima osim stilskih mijena pratimo raspone raznih raspoloženja: romansirana i suzdržana, tužna i mistična, turobna egzistencijalistička,  dramatična, mitološko-erotska…'

Izložbu će pratiti katalog s reprodukcijama izloženih djela te tekstom autorice izložbe, muzejske savjetnice Mirele Vujević Duvnjak.

(D.H.F., 08.11.2019)

Tagovi: petar jakelić