" />
predavanje, tribina

Artist Talk — Nina Kurtela


vrijeme: 09.11.2019. 19 h
mjesto: Svetvinčenat; Oštarija Ferlin

Razgovor i druženje s umjetnicom te prezentacija dosadašnjeg umjetničkog rada Nine Kurtele održat će se u subotu, 9. studenog, u 19 sati, u Oštariji Ferlin u Savičenti, u sklopu programa Naprijed Avanti!

Nina Kurtela osvrnut će se na svoje site-specific radove, načine i kontekste unutar kojih su oni nastajali te ih postaviti u odnos s novim radom čiju realizaciju planira upravo u javnom prostoru Svetvinčenta. Umjetnica će ovim razgovorom otvoriti neka pitanja na koja, vjerujemo, samo mještani mogu dati odgovore, zato su pozvani svi zainteresirani Savičentini da se pridruže događaju.

 

O programu Naprijed Avanti!:

 

Naprijed Avanti! kustoski je program koji se održava jednom godišnje, a podrazumijeva produkciju novog site-specific umjetničkog rada jednog suvremenog umjetnika/ce iz Hrvatske. Program se odvija u malom ruralnom mjestu Svetvinčenat, specifičnom po svojoj kulturnoj autentičnosti obzirom na već dva desetljeća odvijanja suvremenih umjetničkih programa (Festival plesa i neverbalnog kazališta, GrillPeace United, Šikuti Machine) i djelovanja relevantnih umjetnika (Matija Ferlin, Darko Pekica, Tamara Obrovac, Livio Morosin…).

 

Cilj ovog programa je dodatno razviti novomedijsku praksu suvremenih hrvatskih umjetnika dajući podršku istraživačkom procesu i povezivanju s lokalnom umjetničkom scenom Svetvinčenta, te decentraliziranjem omogućiti vidljivost i prisutnost radova novomedijskih umjetnika u manjoj sredini gdje nedostaje kontinuirane institucionalne podrške. Nina Kurtela prva je umjetnica koja će biti dio programa upravo zbog svoje dosadašnje karakteristične prakse rada s društvenim kontekstom. Umjetnica je u 2019. godini nekoliko puta boravila u Svetvinčentu, prisustvovala specifičnim lokalnim običajima i manifestacijama te javnim događanjima te višekratno razgovarala s mještanima. Temeljem rezultata takvog istraživanja umjetnica će realizirati multimedijski rad tematizirajući pitanja odnosa prostora umjetnosti i društvenih rituala, granice između javnog i intimnog, vidljivog i nevidljivog. Osvrnut će se i na lokalnu kulturnu scenu pa će odabrane primjere umjetničke prakse ‘prevoditi’ u njoj blizak jezik izvedbenih umjetnosti.
 

(R.P.B., 06.11.2019)