izložba

Izložba kostimografije iz predstave 'Alisa i bijeli zec'


vrijeme: 06.11.2019.
mjesto: Zadar, Kneževa palača

U povodu obilježavanja Dana grada Zadra i rođendana Narodnog muzeja Zadar bit će upriličeno otvorenje izložbe kostimografije iz predstave Alisa i bijeli zec, u srijedu, 6. studenog 2019., u Edukativnoj dvorani Kneževe palače, u 12 sati. Autorica i kustosica izložbe je Marija Šarić Ban.

Cilj izložbeno-edukativnog projekta je predstavljanje Dizajnerskog studija NMZ u razvoju i njegov doprinos razvoju muzejske edukacije na području likovnih i izvedbenih umjetnosti te razvoja muzejskih suvremenih praksi. Kostimografija za navedenu predstavu je oblikovana i izvedena u Dizajnerskom studiju u razvoju u Narodnom muzeju Zadar. To je prvi takav projekt u Zadarskoj županiji i gradu Zadru, što govori o održivosti Dizajnerskog studija kao platforme za razvoj muzejskog odjela za tekstil koji u sebi objedinjuje razvoj stvaranja novih muzejskih zbirki na području kostimografije, scenografije, lutkarstva, odijevanja i mode.

Uz izložbu će se održati okrugli stol na temu Alisa u književnosti, filmu i kazalištu koji će moderirati Mario Županović (film), Ana Županović (književnost), Marija Šarić Ban (kazalište i likovna umjetnost), Sanja Petrovski (plesna umjetnost) i Irena Baković Marušić (likovna umjetnost). Okrugli stol je namijenjen učenicima i studentima, profesorima, svim zainteresiranim za likovnu i kazališnu umjetnost te široj javnosti.

Uz izložbu autorica je osmislila likovne radionice zračnog kista koje će se održavati u periodu trajanja izložbe na temu priče Alisa u zemlji čudesa. Polaznici su učenici Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn Zadar uz mentoricu, akademsku slikaricu Irenu Baković Marušić, prof. Rezultati radionice će se pridružiti izložbi.
U suradnji s pedagoginjom Lucijom Sekula održat će se i likovne radionice izrade slikopriča za vrtićku djecu (od 5 do 6 godina) i osnovnoškolsku djecu (od 1. do 5. razreda) prema prijavi tijekom mjeseca studenog. Prijave i upiti na e-mail adresu: pedagog@nmz.hr.

Izložbeno-edukacijski projekt je realiziran u sklopu proslave Dana grada Zadra i blagdana sv. Krševana i rođendana Narodnog muzeja Zadar u suradnji Narodnog muzeja Zadar, Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn Zadar, autorice Marije Šarić Ban, pedagoginje Lucije Sekula i etnologinje Jasenke Lulić Štorić.

Rođendan Narodnog muzeja Zadar obilježit će se i nastupom tradicijske ženske pjevačke skupine Kantalice, 27. studenog 2019. u 19 sati u Gradskoj straži, Etnološki odjel NMZ.

Voditeljica Dizajnerskog studija Marija Šarić Ban, nastavljajući njegov razvoj u smjeru oblikovanja i stvaranja novog iz tradicijskog ruha, ostvarila je suradnju s tradicijskim zborom Kantalice (voditelj Ivo Brkić) i trenutno je u fazi kreiranja i oblikovanja kostima za njihove nastupe. Inspiracija kostimografije je narodna nošnja dalmatinskog i dinarskog područja. (NMZ)

(D.H.F., 05.11.2019)