koncert

U studenome vrhunac proslave 70. rođendana Ansambla LADO


vrijeme: 08.11.2019. - 02.12.2019.
mjesto: Zagreb, Slavonski Brod, Koprivnica, Novska; München

Ansambl LADO cijelu je 2019. godinu posvetio obilježavanju 70. obljetnice svog umjetničkog djelovanja u očuvanju hrvatske plesne i pjevne baštine. No, najsvečanije razdoblje LADO očekuje u svom rođendanskom mjesecu za koji je pripremio program Antologija III s nekim od najpoznatijih točaka sa svog dugogodišnjeg repertoara od kojih su neizostavne one Zvonimira Ljevakovića i dr. sc. Ivana Ivančana, Bože Potočnika, Marijana Makara, Vidoslava Bagura i Tomislava Uhlika.

Program Antologija III, LADO će izvesti u Zagrebu, Slavonskom Brodu, Koprivnici, Novskoj i Münchenu, a na jednom od zagrebačkih koncerata po prvi će puta ugostiti i umjetnike ansambla Državnog ansambla tradicijskih plesova Slovačke SL'UK.

Raspored nastupa:

8. 11. Slavonski Brod, Koncertno kazališna dvorana Ivane Brilić Mažuranić
10. 11. Koprivnica, Sportska dvorana Gimnazije „Fran Galović“
15. 11. Zagreb, Hrvatsko narodno kazalište – LADO i SL'UK zajednički koncert
25.11. Novska, Pučko otvoreno učilište
26.11. Zagreb, Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
2. 12. Njemačka, München, Koncertna dvorana Gasteig

Kombinacijom izuzetnih interpretacijskih vještina plesnog ansambla, folklorne glazbe i pjevačkih sastava, publika će imati priliku doživjeti živopisne prikaze raznovrsnog tradicionalnog slovačkog folklora.
Ideja o zajedničkom koncertu sa slovačkim ansamblom rodila se u lipnju ove godine kada je menadžment SĽUK-a gledao koncert Ansambla LADO koji se održavao na Dan državnosti na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu. „Oba naša ansambla imaju mnogo toga zajedničkoga - izvode tradicijske plesove i pjesme, čuvaju tradicijsku kulturu svog naroda, a u repertoar često uvode i drugačije, suvremene žanrove“, rekao je Maroš Červenák, ravnatelj SLU'K-a. Početkom 2020. godine očekuje se i nastup Ansambla LADO u Slovačkoj.
Ovim godišnjim koncertima od Ansambla LADO oprašta se dugogodišnja solistica Snježana Hulina koja je u Ladu provela 37 godina i čiju su profesionalnu karijeru obilježile vokalne i plesne solističke dionice po kojima će je mnogi pamtiti. Uz umjetnički obol koji je dala Ansamblu, bila je izniman primjer svim generacijama plesača-pjevača šireći Ladom svoj zarazni smijeh i optimizam.
Rođendanski antologijski koncerti održavaju se pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske.

(D.H.F., 04.11.2019)