festival

28. JazzTimeRijeka festival


vrijeme: 14.11.2019. - 16.11.2019.
mjesto: Rijeka

Festival 28. JazzTimeRijeka, kvarnerski međunarodni festival jazz glazbe, ove se godine održava od 14. do 16. studenog, a program ponajboljeg sa svjetske i domaće jazz scene otvorit će u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku istaknuti jazz skladatelj, gitarist i harmonikaš Elvis Stanić sa svojim Elvis Stanić Groupom.

Elvis Stanić jedan je od najboljih hrvatskih suvremenih gitarista i harmonikaša, te najnagrađivaniji jazz skladatelj srednje generacije. Samostalno ili s Elvis Stanić Groupom nastupao je na mnogim jazz festivalima u zemlji i inozemstvu (SAD, Kina, Velika Britanija, Bugarska, Nizozemska, Austrija, Italija, Slovenija, Turska, Njemačka, Norveška, Grčka, Srbija, BiH, Mađarska, Crna Gora), te je dva puta nastupio kao jedini hrvatski predstavnik i na najvećem svjetskom jazz festivalu u Montreauxu.

Kao free-lance gitarist i producent surađivao je s najznačajnijim jazz glazbenicima u Hrvatskoj i svijetu. Osvojio je mnogobrojne nacionalne i međunarodne nagrade za glazbenu umjetnost i kulturu, među kojima 28 diskografskih nagrada Porin za jazz, pop instrumentalnu i zabavnu glazbu, te devet nagrada Status Hrvatske glazbene unije, a godine 2008. odlikovan je i Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi.

Kako se ističe u najavi, na ovogodišnjem 28. JazzTimeRijeka festivalu Elvis Stanić Group predstavit će se s jednim "sasvim novim zvukom" koji karakterizira "povratak na izvor - jazz rock progresivu, ali u kombinaciji s elektronikom i loopovima".

"Nakon dosta vremena, ponovo smo na Jazz Timeu, a ovo 'dosta vremena' ustvari smo iskoristili da bi postavili jedan sasvim novi zvuk, drugačiji od onog na što je jazz publika navikla kad se govori o Elvis Stanić Groupu", kazao je tom prilikom Elvis Stanić.
"Odmaknuli smo se od tzv. 'trećeg vala', Pat Methenija i svega onog što je karakteriziralo naš zvuk u proteklom desetljeću. Spojili smo znanje i vintage iskustvo s novim tehnologijama – a rezultat tog eksperimenta ekskluzivno ćemo predstaviti na ovogodišnjem Jazz Timeu", dodao je.

Tome je, kako je napomenuo, svakako pridonijela i 'svježa krv' skupine, Alba Nacinovich, "rame uz rame sa suverenim Branimirom Gazdikom, sound designerom Ivanom Popeskićem, baznim 'sub-basom' Damjana Grbca i, naravno, uz moju budnu pasku da sve bude zaista 'sirovo' i neposredno!".

Najdugovječniji kvarnerski međunarodni festival jazz glazbe 28. JazzTimeRijeka održat će se od 14. do 16. studenog. U programu, koji ponovo donosi "ponajbolje sa svjetske i domaće jazz scene", ističe se i nastup jedne od najvećih hrvatskih glazbenih diva Gabi Novak, koja će u pratnji Matije Dedića i njegovog trija nastupiti 16. studenoga u velikoj dvorani Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku.

"Gabi gotovo 30 godina nije imala solistički u Rijeci, što ovaj nastup čini iznimno značajnim kako za nju tako i za njezine brojne obožavatelje, te posebno zahvaljuje na pozivu da nastupi na ovogodišnjem izdanju festivala", stoji u najavi. (Hina)

https://www.facebook.com/jazztimeri/
 
Tagovi: JazzTimeRijeka

Uskoro: