izložba

Hamper: 10 priča o oblikovanju knjiga


vrijeme: 30.10.2019. - 15.11.2019.
mjesto: Zagreb, HDD galerija, Boškovićeva 18

U srijedu, 30. listopada, u 19 sati, u HDD galeriji otvara se izložba 10 priča o oblikovanju knjiga, koja tematizira dizajn knjiga i publikacija studija Hamper - Ivane Vučić i Toma Jure Kaćunića, te, u manjoj mjeri, ranije Ivanine radove iz perioda studija Laboratorium. Izložba ostaje otvorena do sredine mjeseca studenoga.

Zamišljena kao hommage knjizi kao mediju, izložba stavlja naglasak na primjere kreativne igre s ‘anatomijom’ knjige i konvencijama njenog dizajna, na načine kako dizajn oblikuje interakciju s knjigom kao predmetom, ali i kako svaka, pa i najmanja dizajnerska odluka u njenom oblikovanju, stvara nova značenja. Kustos izložbe je Marko Golub.

Hamperov je portfolio opsežan i uključuje rad u praktički svim područjima dizajnerskog djelovanja, za klijente u rasponu od velikih korporacija, preko javnih institucija do organizacija civilnog društva. Pokriti sve u formi retrospektive, u prostoru koji za to nije ni približno dostatan je, naravno, nemoguće, ali rješenje smo pronašli iznenađujuće lako – ne nekom objektivnom procjenom, nego pitanjem što ovi dizajneri najviše vole, u čemu najviše uživaju. U samom središtu interesa Hamperovih Ivane Vučić i Toma Jure Kaćunića je upravo medij knjige, njen taktilni šarm i bogatstvo izražajnih mogućnosti. Taj interes seže i u pretpovijest Hampera, u djelovanje studija Laboratorium Ivane Vučić i Orsata Frankovića, koji se 2012. godine rasformirao da bi iz njega nastala dva jednako kreativno snažna entiteta – Hamper studio i Flomaster.

Organizacija izložbe: Hrvatsko dizajnersko društvo / HDD galerija

Opširnije:
http://dizajn.hr/blog/hamper-10-prica-o-oblikovanju-knjiga/


“The Beauty Fools”, dizajn: Hamper studio, izd. Foolosophy Media, 2015.

(D.H.F., 24.10.2019)

Tagovi: studio hamper