" />
smotra, revija

24. Revija lutkarskih kazališta Rijeka


vrijeme: 04.11.2019. - 11.11.2019.
mjesto: Rijeka

Na ovogodišnjoj 24. Reviji lutkarskih kazališta Rijeka koja se održava od 4. do 11. studenoga bit će izvedeno 11 recentnih lutkarskih predstava iz šest zemalja, najavljeno je u ponedjeljak u riječkoj gradskoj upravi.

 Tijekom Revije, u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku i Gradskom kazalištu lutaka Rijeka, bit će prikazane predstave kazališta iz Finske, Njemačke, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije te šest predstava iz hrvatskih kazališnih kuća.


Na konferenciji za novinare najavljene su predstave "Ručak za šestero" u izvedbi KD Pinklec i UO GLLUGL , "Tihi dječak", u izvedbi Pozorišta za decu iz Kragujevca, "Dobro se dobrim vraća", u izvedbi Teatra Oz, "Glina, igra i ostale majmunarije", u izvedbi Thalias Kompagnons iz Njemačke, "Greb, greb, kra, pljus", u izvedbi Lutkovnog gledališča Ljubljana te "Mali Rakun", u izvedbi Gradskog kazališta lutaka Split.


Gledatelji će moći vidjeti predstavu "Pinocchio" u izvedbi Zagrebačkog kazališta lutaka, "Nezaboravak" u izvedbi Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića Osijek, "Medvjedić Timotej" u izvedbi Dječjeg pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke, "Bajka o ribaru i ribici" u izvedbi Gradskog kazališta Zorin dom iz Karlovca te "Nevidljive zemlje" u izvedbi finskog Livsmedlet Theatre.


U popratnom programu Revije su predstava u nastajanju “Carevo novo ruho”, koju će u suradnji s publikom pripremati Lutkovno gledališće Maribor i Gradsko kazalište lutaka Rijeka, zatim Dječja lutkarska radionica i igraonica te dvije izložbe.


Izložba “90 godina UNIMA-e” autora Livije Kroflin i Ivana Špoljareca oslikat će rad svjetskog udruženja lutkarskih kazališta, dok se izložba autorice Antonije Bogner Šaban “Lutke osvajaju Hrvatsku 1920" osvrće na početke lutkarstva u Hrvatskoj.


I ove godine dio Revije je i program Europske prijestolnice kulture na reviji, s istraživačkim i inovativnim pristupom lutkarstvu, a namijenjem je različitim dječjim uzrastima, što je i fokus programskog pravca Dječja kuća, čiji je partner Gradsko kazalište lutaka Rijeka.


Ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Rijeka Magdalena Lupi Alvir kazala je da je cilj revije prikazati inovativno i istraživačko lutkarstvo danas. Teme predstava tiču se djece, madih, ali i odraslih, priče su to o potrazi za boljim, o dječjim strahovima, neobičnim prijateljstvima i imaginarnim prijateljima, međugeneracijskom razumijevanju, o onima koji ne čuju te o još puno toga, kazala je ističući da će predstave pokazati neke od suvremenih tendencija u lutkarstvu i i postavljati pitanja koja nameće današnje vrijeme.


Gradonačelnik Vojko Obersnel podsjetio je da će sljedeće godine biti 25 godina od početka Revije lutkarskih kazališta u Rijeci. Ne sumnja da će i ova pokazati nove trendove u lutkarstvu i ponajbolje predstave iz Hrvatske i zemalja koje gostuju. Naglasio je da je Gradsko kazalište lutaka Rijeka ove godine dobilo brojne nagrade, da to nije slučajnost te da govori o kvaliteti i inovativnosti ljudi koji u njemu rade. Dodao je da će nakon što se uredi Dječja kuća, biti stvoreni još bolji uvjeti za rad s djecom.


Kako je rečeno, publika će ocjenjivati sve predstave i dodijeliti nagradu publike. Nagradu dizajnerski osmišljava Studio Cuculić, a ove godine to će biti skulptura trsatskog zmaja, odnosno drvene dječje klepetalice.


Reviju lutkarskih kazališta Rijeka organizira Gradsko kazalište lutaka Rijeka, uz sufinanciranje Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije i Ministarstva kulture Republike Hrvatske. (Hina)
 

(R.P.B., 21.10.2019)