" />
novo izdanje

Mjesec hrvatske knjige 2019. pod geslom 'U ritmu čitanja'


vrijeme: 15.10.2019. - 15.11.2019.

Mjesec hrvatske knjige, koji se održava od 15. listopada do 15. studenog, pod geslom 'U ritmu čitanja' ove je godine posvećen glazbi, najavila je u petak na konferenciji za novinare koordinatorica projekta Ivana Faletar Horvatić u Gradskoj knjižnici u Zagrebu.


Programska knjižica Mjeseca hrvatske knjige 2019.Domaćini svečanog otvaranja Mjeseca hrvatske knjige 2019. bit će 15. listopada Narodna knjižnica i čitaonica Buzet, istaknula je Faletar Horvatić.

 

Mjesec hrvatske knjige je manifestacija, naglasila je, kojom se tijekom mjesec dana, nastoji na državnoj i na lokalnim razinama govoriti o knjizi, promicati čitanje te na različitim programima okupljati sve one koje knjiga istinski zanima.

 

Glazba kao tema manifestacije odabrana je u godini 200. obljetnice rođenja Vatroslava Lisinskoga, napomenula je, dodavši kako se glazba i pisanje isprepliću na razne načine.

 

Ocijenila je kako Mjesec hrvatske knjige raste iz godine u godinu i dodala kako će se ove godine održati više od 2200 programa.

 

"Cilj je mnogobrojnih programa istaknuti iznimnu važnost knjige i knjižnica kao mjesta javnoga i slobodnog pristupa", rekla je Faletar Horvatić.

 

Središnji program, naglasila je, čini više događaja - čitateljski maraton koji se održava 23. listopada, natjecanje u čitanju naglas 21. i 22. studenog, Dan hrvatskih knjižnica 11. studenog te Nacionalni kviz za poticanje čitanja koji se ove godine održava pod nazivom "Ritam odrastanja".

 

Isabella Mauro iz Programskoga odbora podsjetila je učenike viših razreda osnovne škole koji će sudjelovati u kvizu, ako ga žele riješiti,  onda trebaju pročitati romane "Ljeto na jezeru Čiču" Jasminke Tihi-Stepanić, "Drugačija" Ivane Guljašević te "Eva, mala žena" Vlaste Golub.

 

Završna svečanost kviza održat će se uoči završetka Mjeseca hrvatske knjige, 14. studenog u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu kada će biti dodijeljene  glavne nagrade - bežične slušalice, napomenula je Mauro.

 

Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, a organizator Knjižnice grada Zagreba. (Hina)
 

(R.P.B., 11.10.2019)