predavanje, tribina

Stihovnica Siska: Goranić, Špilek, Tašler


vrijeme: 12.10.2019. 19 h
mjesto: Sisak; Matica hrvatska, Rimska 9

Nova Stihovnica Siska Matice hrvatske na rasporedu je u subotu, 12. listopada, s početkom u 19 sati, a ugostit će Ivanu Goranić, Nedjeljka Špileka i Mariju Tašler. Autori će se sisačkoj publici predstaviti stihovima iz svojih premijernih poetskih zbirki; Ivana Goranić: ''Beskraj', Nedjeljko Špilek: 'Nepoznate staze' i Marija Tašler: 'Zagrli vječnost'. U nastavku večeri svoju autorsku poeziju govorit će i svi ostali zainteresirani pjesnici.

Sažeto o knjigama:
 
Ivana Goranić: ''Beskraj''

I ovo danas, sutra će biti jučer. No, ostat će trag u beskraju, ostat će otvorena duša, kao gigantska školjka u kojoj se tokom vremena od konstantnih valova življenja nakupilo 62 kamenčića, koje je Ivana Goranić pretvorila u bisere izvrsne kakvoće. Kroz lirski opus svog Beskraja ona kroz sito sije i prosijava životne neminovnosti, ljubav bez dodira, dodir bez prohtijeva, prohtjeve bez uzajamnosti, uzajamnost kao formulu za savršenstvo duha i tijela.
(Anastazija Cako)
 
 
Nedjeljko Špilek: ''Nepoznate staze''


Pjesnik, široko otvorenih očiju gleda u vertikali svoga postojanja, iz dubine njegove duše izranja misao o svakodnevnim unutarnjim zbivanjima. Ova knjiga pjesama je pjevanje o Scilama i Haribdama jedne duše, koja u doba tehnološkog stadija u kome živimo, zastajkuje da bi ostavila crticu bez pretenzija. Pjesnik otvoreno slika svoje misli da bi sebi otvorio nepoznato, da bi sebi raskrčio staze u labirintu nazvanim životom. S tiskanjem ove zbirke Špilek na svjetlo dana donosi svoju šahovsku ploču na kojoj u crno-bijela polja unosi spektar boje svoje duše. Na jednostavan način pokazuje da su u šarenilu života ipak crna i bijela najoštrije ispisane i stoje uvijek jedna naspram druge, držeći tenziju samootkrivanja.
(Azgan Mara)
 
 
Marija Tašler: ''Zagrli vječnost''


Da bi se dodirnuo zagrljaj vječnosti potrebno je imati istančani osjećaj za pravdu, posvećenost, žudnju za slobodom, mudrost drevnih ratnika, potrebno je još zavrijediti vlastiti mir i biti u jedinstvu sa Svemirom. Tada, i samo tada se može bez predrasuda i predumišljaja otvoriti srce ka istini i tada i samo tada srce pjeva iscjeliteljske riječi, tada, i samo tada pjesma podiže mrtve sa svih svjetova.
(Sirma Kapidan)

 

(R.P.B., 11.10.2019)