festival

Jazz Ex Tempore 2019.


vrijeme: 24.10.2019. - 26.10.2019.
mjesto: Opatija

Ove godine projekt Jazz Ex Tempore slavi 15. rođendan. Festival će se održati u Opatiji, od 24. do 26. listopada 2019.

U projektu je do sada sudjelovalo 58 umjetnika iz 27 država svijeta, a predstavljeno je i 28 različitih intrumenata.

Na 15. Jazz Ex Tempore-u sudjeluju: Amro Salah – glasovir (Egipat), Noha Fekry – vokal (Egipat), Elvis stanić – gitara, harmonika, Marko Lazarić – bubnjevi, Henry Radanović - kontrabas.

Već 15 godina Jazz Ex Tempore projekt nastoji spojiti nespojivo, navesti umjetnike najrazličitijeg kulturnog, teritorijalnog, religioznog i umjetničkog porijekla da zajedno žive, surađuju, suočavaju se s nepoznatim i stvaraju novu glazbu nastalu iz jednotjednog druženja s potpunim neznancima. Jedina poveznica koja ih veže je glazba,a ona je i jedini cilj kojem Jazz Ex Tempore teži.

Onu često ponavljanu maksimu o glazbi bez granica, Liburnia Jazz ovim projektom već 15 godina za redom potvrđuje, dokazuje i čini je istinitom.

Ove godine, Projekt prelazi Mediteransko more i ugošćuje dvoje izuzetnih umjetnika iz Egipta.

Amro Salah je jedan od najpoznatijih pijanista egipatske jazz scene. Karijeru započinje s bendom Afro Jam i basistom Hasanom Khalilom, a onda nastavlja suradnju s brojnim arapskim i europskim jazz umjetnicima (Edmar Castaneda, Roberto Gatto, Theodosil Spassov, ...) 2002. je osnovao egipatski jazz sastav Eftekasat - fusion egipatske, alternativne i jazz glazbe, a osnivač je i Cairo Jazz Festivala i Jazz Society of Egypt.

Noha Fekry je skladateljica i pjevačica čiji repertoar uključuje arapsku glazbu, jazz i pop. Surađivala s eminentnim libanonskim umjetnikom Ziad Al-Rahbanijem i sudjelovala na mnogobrojnim međunarodnim glazbenim festivalima. 2015. je a pijanistom Rami Attallahom izdala prvi album s arapskim tradicionalnim pjesmama u jazz obradi i jazz standardima prepjevanima na arapski jezik “A Conversation”.

Hrvatske boje na Jazz Ex Tempore projektu brane eminentni hrvatski jazz umjetnici: Elvis Stanić (umjetnički voditelj, harmonikaš, gitarist i skladatelj), Marko Lazarić na bubnjevima i Henry Radanović na basu.

Tijekom boravka u Opatiji, egipatski umjetnici će održati i dvije radionice – jazz pričaonice.

U četvrtak, 24.10. u 20:00 h, u opatijskoj VILI ANTONIO će Amro Salah pričati o razvoju jazza u Egiptu, a u petak, 25.10. će nas Nora Fehry upoznati s tradicionalnom egipatskom glazbom i dodirnim točkama s jazzom.

Kruna svakog Jazz Ex Tempore projekta, pa tako i ovog, je završni koncert koji će se održati u CENTRU GERVAIS, u subotu, 26.10. s početkom u 20.00 h.

Ulaz na jazz talkove u Vili Antonio je besplatan, a ulaznice za završni koncert  se, po cijeni od 60 kn, mogu kupiti na prodajnim mjestima sustava Moje karte, online na www.mojekarte.hr i u dvorani sat vremena prije početka koncerta.

(D.H.F., 11.10.2019)

Tagovi: jazz ex tempore