" />
obavijest

Projekt UNESCOnncet us - mladi iz Gruzije, Latvije i Italije u Dalmatinskoj zagori


vrijeme: 10.10.2019.

U organizaciji Lokalne akcijske grupe (LAG) Zagora u četvrtak je završen još jedan Erasmus plus projekt razmjene mladih 'UNESCOnncet us', koji su posjetili kulturnu baštinu u Dalmatinskoj zagori pod zaštitom UNESCO-a.

U projektu, koji se održavao od 5. do 10 listopada, 24 mladih u dobi od 18 do 30 godina iz Gruzije, Latvije, Italije i Hrvatske boravilo je u Dugopolju. Potporu su dobili od Agencije mobilnosti i programe EU i to u protuvrijednosti više od 11 tisuća eura.

 

Voditeljica LAG Zagora Marijana Botić Rogošić za Hinu kaže da je cilj projekta razvoj socijalnih, građanskih i digitalnih kompetencija, te vještina kulturnog izražavanja sudionika projekta razmjene mladih na temelju svijesti o sličnoj kulturnoj baštini pod zaštitom UNESCO- a. Projektom se želi jačati osjećaj pripadnosti jedinstvenom i zajedničkom europskom prostoru.

 

"Tijekom boravka u Dugopolju mladi su bili podijeljeni u internacionalne skupine i istraživali su materijalnu i ne materijalnu kulturnu baštinu pod UNESCO-vom zaštitom. Posjetili su Split, Sinj, Klis, u lokalnim OPG-ovima s područja Dugopolja kušali lokalna jela, naučili osnove proizvodnje maslinovog ulja, soparnika, domaćih sireva i pršuta", kaže Botić Rogošić.

 

Uz obilazak Dioklecijanove palače, Kliške tvrđave, Etno sela Zagore, upoznali su se i sa Sinjskom alkom, klapskim pjevanjem, učili su o suhozidnoj mediteranskoj gradnji i zdravoj prehrani, tradicionalnom napjevu ojkanju, te plesu 'gluho kolo' Dalmatinske zagore. Nakon što su upoznali život i tradiciju Dalmacije mladi Gruzijci, Latvijci i Talijani su prezentirali svoje bogato kulturno nasljeđe u interkulturalnim druženjima s mladima iz dalmatinskog zaleđa. (Hina)


(R.P.B., 10.10.2019)