nagrada

Nagradu Marina Viculin osvojio mladi fotograf Deni Horvatić


vrijeme: 09.10.2019.

Mladi povjesničar umjetnosti i fotograf Deni Horvatić ovogodišnji je dobitnik nagrade Marina Viculin, koju je utemeljila fotografska udruga Organ Vida.

Po riječima laureata, u projektu za koji je nagrađen, a koji je započeo prošle godine, zanimalo ga je skeniranje velikih površina, kao i zajedničko kreiranje priče sa gledateljem kojem je ponuđen samo dio informacije. "Pri tome mislim na dio ljudskog tijela, dio objekta, dio predmeta koji je vidljiv samo ukoliko on dodiruje odabranu 'skeniranu' površinu", dodao je.

Fotografska udruga Organ Vida je nagradu Marina Viculin pokrenula 2017. godine u spomen na prerano preminulu povjesničarku umjetnosti, Marinu Viculin, koja je obnašala funkciju ravnateljice Klovićevih dvora.
Viculin je trajno zadužila hrvatsku fotografsku scenu svojim radom na afirmaciji medija i time promijenila pogled na fotografiju u općoj društvenoj percepciji.
Nagrada, 25 tisuća kuna, dodjeljuje se jednom godišnje, s ciljem unapređenje razvoja umjetnika i poticaj u njihovom budućem djelovanju.
To je prva nagrada takvog tipa u Hrvatskoj i dodjeljuje se temeljem natječaja koji je otvoren za pojedince ili kolektive, umjetnike koji se izražavaju u mediju fotografije.
Tijekom godine dana rada na projektu dobitnik potpore obvezan je dvaput prezentirati rad u nastajanju žiriju od kojeg će dobiti komentare i smjernice, savjete, Organ Vida osigurava galerijski prostor za završen rad, tehnički podupire njegovu izvedbu i postavljanje te tiska katalog uz kustosko usmjeravanje. Po završetku projekta odabrani autor izlagat će svoj rad na međunarodnom festivalu fotografije Organ Vida u rujnu 2020. godine.

Izbor najboljih radova napravila je međunarodna selekcijska komisija - Salvatore Vitale, fotograf, osnivač i glavni urednik časopisa za fotografiju YET, Anna Ehrenstein, fotografkinja i interdisciplinarna umjetnica, Sandra Vitaljić, umjetnica i profesorica na Akademiji dramske umjetnosti, Marina Paulenka, fotografkinja i umjetnička direktorica Unseen Amsterdam, Lea Vene, povjesničarka umjetnosti i kustosica te Miha Colner, kustos MGLC Ljubljana i kritičar.

Glavni kriteriji u izboru pobjednika bili su novi pristup mediju, izvanredan talent, inovativnost fotografskog jezika, umjetnička kvaliteta, relevantnost teme, kao i jedinstvenost izričaja umjetničkih projekata. (Hina)

(D.H.F., 10.10.2019)