izložba

Skupna izložba 'Što s tijelom?' u Galeriji VN


vrijeme: 10.10.2019. - 22.10.2019.
mjesto: Zagreb, Galerija VN

U četvrtak, 10. listopada 2019., u 19 sati, u Galeriji VN u Zagrebu, otvara se skupna izložba pod nazivom 'Što s tijelom?'. Autorice: Nina Kurtela, Maša Milovac, Petra Mrša, Mejra Mujičić, Jasna Jasna Žmak.

Hijerarhizirani odnos koji dualizam implicira, tijelo uvijek neminovno gura u pozadinu, stavlja u drugi plan. Tijelo se zahvaljujući toj vrsti pogleda shvaća kao prazna posuda, kao nositelj uma, kao njegova servisna služba. Iako je višestruko i odavno opovrgnut, dualizam i dalje prožima načine na koje razmišljamo o vlastitim tijelima, načine na koje o njima razgovaramo. Ova je izložba pokušaj da se ta neravnoteža tematizira, isprovocira, dovede u pitanje.

Nudeći niz ponekad poetičnih, ponekad ironijskih, ponekad naivnih, ponekad intimnih, ponekad političnih, odgovora na pitanje iz naslova, pet autorica okupljenih oko ove izložbe otvara prostor za bavljenje vlastitim tijelima iz perspektiva koje nadilaze njihove uobičajene načine samopercepcije. Jedna dizajnerica, jedna izvedbena umjetnica, jedna vizualna umjetnica, jedna dramaturginja i jedna fotografkinja zajednički propituju načine na koje se njihova tijela skrivaju ili pokazuju, načine na koje se ona raduju ili pate, demonstrirajući pritom do koje mjere je njihova umjetnička praksa neodvojiva od njihovih tijela, čak i kada su ona u konačnici nevidljiva, čak i kad nisu njihova eksplicitna tema. Autorice kroz jednostavni izložbeni postav sastavljen od video instalacija i performativnih situacija, pozivaju posjetitelje da im se u ovom promišljanju pridruže te otvore svoja tijela novim oblicima samorefleksije.

Izložba ostaje otvorena do 22.10. 2019.

https://www.facebook.com/events/789834801473245/

(D.H.F., 09.10.2019)