" />
koncert

Program 'Lisinski subotom' počinje koncertom 'Lisinski 200'


vrijeme: 28.09.2019.
mjesto: Zagreb; KD Vatroslava Lisinskog

Program 'Lisinski 200', prvi koncert iz ciklusa 'Lisinski subotom', posvećen 200. obljetnici rođenja hrvatskoga skladatelja Vatroslava Lisinskog predstavljen je u četvrtak u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.

Ravnatelj KD Lisinski Dražen Siriščević istaknuo je kako će pomno osmišljenu vrhunsku sezonu najprivlačnijega ciklusa "Lisinski subotom" otvoriti koncert "Lisinski 200".


Svečano otvaranje sezone i koncert Lisinski 200 održat će se u subotu, 28. rujna, najavio je dodavši kako će koncert izvesti Simfonijski orkestar i Zbor Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem maestra Nikše Bareze.


Tim koncertom, naglasio je, podsjetit ćemo na 200. obljetnicu rođenja i 165. obljetnicu smrti nesebičnoga domoljuba, istinskoga, ali zapostavljenog glazbenog velikana Vatroslava Lisinskoga.


"Lisinski je, unatoč životnim nedaćama i neshvaćanju, u kratkom životu upornim i neumornim radom ostavio snažan umjetnički trag u hrvatskoj glazbi, rekao je Siriščević dodavši  kako je stvorio djela  velike ljepote.


Lisinski je napisao, istaknuo je, prvu hrvatsku nacionalnu operu "ljubav i zloba" i još uspjeliju operu "Porin", više od sedamdeset nadahnutih solo pjesama, četrdesetak zborova i razna instrumentalna djela za orkestar.


Među tim djelima je i predivna orkestralna idila "Večer", istaknuo je dodavši kako mu je posljednje djelo "Cum invocarem" za sopran solo, mješoviti zbor i orgulje.


Napisao ga je, kao svojevrsni vlastiti rekvijem, predosjećajući smrt, nenavršivši ni 35 godina, naglasio je Siriščević.


Maestro Nikša Bareza ocijenio je impozantnim i nevjerojatnim glazbeno djelo Vatroslava Lisnskoga.


Tiskanjem notnih zapisa djela Vatroslava Lisinskoga popunjena je crna rupa hrvatske glazbene povijesti, ustvrdio je urednik notnih izdanja HUOKU-a Zvonimir Stanislav dodavši kako je to samo kap u moru od onoga čime hrvatska glazbena povijest raspolaže.


Predsjednik uprave OTP banke Balasz Bekeffy potpisao je s ravnateljem KD Lisinski Draženom Siriščevićem ugovor o suradnji te banke s KD Lisinski. (Hina)

 

(R.P.B., 20.09.2019)

Tagovi: koncert, lisinski