obljetnica, proslava, izložba

Izložba 'Kratka autobiografija škole Arhitektonskog fakulteta'


vrijeme: 18.09.2019. - 18.10.2019.
mjesto: Zagreb, Hrvatski muzej arhitekture HAZU, Ulica Ivana Gorana Kovačića 37

U Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU u Zagrebu, 18. rujna 2019. u 19 sati, otvara se izložba "Kratka autobiografija škole Arhitektonskog fakulteta" kojom se obilježava stogodišnjica (1919.-2019.) kontinuirane izobrazbe arhitekata u Zagrebu i Hrvatskoj.

U vremenskom luku od Tehničke visoke škole, Tehničkog fakulteta, Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta i samostalnog Arhitektonskog fakulteta izložba traga za nevidljivim i neopipljivim, onime što se karakterizira kao rukopis ili duh škole koji opstoji mimo svih institucijskih reorganizacija, promjena naziva i njezinih nastavnika. Ne radi se, stoga, o retrospektivnom, sveobuhvatnom pogledu na bitne događaje i dosege iz stogodišnje povijesti već predstavlja jedan fokusirani te ograničeni prikaz koji slijedi vrijednosnu liniju dugogodišnjeg istraživačkog projekta Arhitektonskog fakulteta – "Atlas arhitekture". Izložbom se želi u kontinuiranom prostornom slijedu istaknuti četiri zasebne cjeline u četiri muzejske sobe koje međusobnom interferencijom natkrivaju period ograničen početkom 20. stoljeća te seže sve do početka 21. stoljeća. Izbor nije usmjeren na osvjetljavanje pojedinih ličnosti već više na rezultate rada nastavnika i profesora škole, načine na koje su oni definirali konture onoga što prepoznajemo rukopisom zagrebačke škole te mogućnostima interpretacije i ponovnog čitanja tih rezultata s ciljem njihovog instruiranja današnje edukacije.

Kuratori i autori postava su prof. dr. sc. Andrej Uchytil i dr. sc. Melita Čavlović.

Izložba ostaje otvorena do 18. listopada 2019. godine, a moći će se posjetiti radnim danom od 10 do 16 sati i srijedom do 18 sati. U periodu trajanja izložbe bit će organizirano predavanje i tematsko vodstvo koje će biti naknadno najavljeno na mrežnoj stranici fakulteta.

Opširnije

(D.H.F., 16.09.2019)