" />
izložba

Otvorena izložba 'Domorodci! Medjimurci! Suženjstvu je našemu kraj!'


vrijeme: 12.09.2019. - 26.09.2019.
mjesto: Zagreb; Hrvatski državni arhiv

Izložba u povodu 100. obljetnice ujedinjenja Međimurja s maticom zemljom Hrvatskom 'Domorodci! Medjimurci! Suženjstvu je našemu kraj!' otvorena je u četvrtak u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu.

Autorica izložbe Ana Šestak istaknula je kako je 9. siječnja 1919. godine, jedan od najvažnijih datuma cjelokupne međimurske povijesti. To je dan kada je donesena Rezolucija o pripojenju matici zemlji, podsjetila je dodavši kako je Rezoluciju javno izglasovalo oko 10.000 ljudi koji su se toga dana okupili na Franjevačkom trgu u Čakovcu.


Izložba počinje, napomenula je, pregledom stanja u Međimurju početkom 20. stoljeća kad usporedno teku procesi pomađarivanja  s borbom za očuvanje hrvatskoga nacionalnog identiteta.


Tema o Međimurcima u Prvom svjetskom ratu izravno utječe na događaje koji čine okosnicu izložbe, istaknula je dodavši kako je "međimurska revolucija" u studenom 1918. bila vojna akcija za oslobođenje Međimurja.


Tu su izlošci, naglasila je, o radu Narodnoga vijeća za Međimurje, pripremama za drugi pohod i ulazak hrvatske vojske na Badnjak 1918. u Međimurje te  o Velikoj narodnoj skupštini u Čakovcu 9. siječnja 1919. godine.


Podsjetila je i kako su se, nakon odlaska mađarske vojske i civilne vlasti, trebali normalizirati život te ustrojiti hrvatska uprava, ali je to čak i nakon konferencije u Trianonu otežavala mađarska promidžba.


Premda su se Međimurci zajedno s cijelom Hrvatskom našli u novom "suženjstvu", ipak je, smatra, ostvarena težnja da se Međimurci ujedine s matičnim narodom.


Izložbu su zajednički ostvarili Muzej Međimurja u Čakovcu, Državni arhiv za Međimurje i Knjižnica Nikola Zrinski iz Čakovca.


Izložba "Domorodci! Medjimurci! suženjstvu je našemu kraj" u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu otvorena je do 26. rujna. (Hina)
 

(R.P.B., 12.09.2019)

Tagovi: izložba, hda