" />
izložba

Biljana Knebl: Kolaž u akciji


vrijeme: 12.09.2019. - 30.09.2019.
mjesto: Sesvete; Muzej Prigorja, Trg Dragutina Domjanića 5

Otvorenje izložbe Biljana Knebl 'Kolaž u akciji' održat će se u Muzeju Prigorja u Sesvetama u četvrtak, 12. rujna, s početkom u 19 sati.

Biljana Knebl autorica je bogatog iskustva kojeg crpi iz različitih tehnika i disciplina u kojima se desetljećima iskušava – od grafičkoga dizajna, ilustracije te opreme knjiga, ponajviše udžbenika, nosača zvuka, kalendara, mapa, book markera, plakata, preko oblikovanja emajla i jedne umjetničke knjige, fotografske umjetnosti – sve do kolaža. Pojedina iskustva su utjecala jedna na druge, bilo da je riječ o preuzimanju nekih kompozicijskih i tematskih obrazaca, bilo da apsolviranje određene teme lišava autoricu potrebe da se njome bavi u drugom mediju.

U mediju kolaža prevladavaju pejzaži, kontinentalni i primorski, sazdani od ručno iskidanih komada papira u raznim bojama, čime se potencira slučajnost i spontanost. Neravni, nejednoliki rubovi pružaju posebnu dinamiku kompoziciji i savršeno odgovaraju njezinom organskom karakteru. Elementima kolaža koji su transponirani u strukturu kamena, valova, polja, oblaka, pridruženi su podjednako koloristički intenzivni, široki potezi kistom, koje ponekad definira crtežom. Slikarski i kolažni rukopis do te su mjere sinergijski usklađeni da cjeline zahtijevaju pomnije promatranje, kako bi se prodrijetlo u logiku njihove diferencijacije.

Kolaži su objedinjeni u cikluse povezane tematskom i strukturnom istovjetnošću. U finim gradacijama i razlikama između pojedinih cjelina, između „kolaža u akciji", očituje se Biljanina kreativna uvjerljivost, znatiželja i fascinacija medijem.
/iz predgovora Barbare Vujanović

(R.P.B., 11.09.2019)