" />
izložba

Slavonski Brod: Izložba u povodu stogodišnjice rođenja Branka Ružića


vrijeme: 12.09.2019. - 09.10.2019.
mjesto: Slavonski Brod; Likovni salon Vladimir Becić

Od 12. rujna do 9. listopada u Likovnom salonu 'Vladimir Becić' u Slavonskom Brodu održat će se izložba 'Vrata, varijacije' na kojoj će publika moći vidjeti desetak radova istaknutoga hrvatskog kipara Branka Ružića. Izložbom se obilježava stogodišnjica Ružićeva rođenja, ali i petnaest godina otkako je Galerija Ružić otvorila vrata svojim posjetiteljima.

Na izložbi će biti predstavljeni Ružićevi radovi iz fundusa Galerije umjetnina grada Slavonskog Broda, Moderne galerije u Zagrebu i dviju privatnih zbirki. S pomoću motiva vrata, interpretiranog u svim materijalima kojima se Ružić izražavao, publika će upoznati glavne odlike njegove poetike: čest povratak istomu motivu, variranje kombinacija motiva te rad u različitim materijalima – drvu, bronci, papirmašeu, terakoti, pa čak i koncem na platnu.
 
Neki od izloženih radova dosad su se mogli vidjeti samo u publikacijama. Drveni obojeni reljef Vrata iz zbirke varaždinske umjetnice i kolekcionarke Hede Rušec nikada nije bio predstavljen na izložbi niti je fotografija tog rada dosad bila objavljena.
 
Na izložbi se premijerno prikazuje dokumentarni film Vrijeme nije pomoglo koji govori o reljefu Vrata što ga je Ružić izradio u Koloniji likovnih umjetnika Željezara Sisak 1984. godine. Zbog desetljeća izloženosti atmosferilijama, ali i zbog nebrige, reljef je u lošem stanju očuvanosti. Nedavno je demontiran i trenutačno čeka konzervaciju-restauraciju. Film pruža uvid u znanstveno-stručna istraživanja koja prethode konzervatorsko-restauratorskim zahvatima na skulpturama na otvorenome. Izložbom se želi upozoriti i na nužnost zaštite i očuvanja umjetničkih djela u javnom prostoru.
 
Autorice izložbe su Romana Tekić i dr. sc. Sagita Mirjam Sunara. Likovni postav potpisuje Vedran Perkov, a za grafičko oblikovanje zaslužan je Nikola Križanac. Izložbu organiziraju Galerija umjetnina grada Slavonskog Broda, Gradski muzej Sisak i Umjetnička akademija Sveučilišta u Splitu.
 
Nakon Slavonskog Broda izložba Vrata, varijacije seli se u Gradski muzej Sisak. Sisačka će je publika moći razgledati od 15. listopada do 7. studenoga 2019.
 
U sklopu popratnog programa izložbe održavat će se predavanja pozvanih stručnjaka i likovne radionice za djecu.

Organizatori izložbe:

Galerija umjetnina grada Slavonskog Broda

Gradski muzej Sisak

Umjetnička akademija Sveučilišta u Splitu.

 

Financijska podrška:

Izložba i popratni katalog ostvareni su sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Slavonskog Broda, Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu i Gradskog muzeja Sisak. Financijska potpora Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu osigurana je iz međunarodnog projekta Conservation of Art in Public Spaces (CAPuS).

 

 

 

(R.P.B., 10.09.2019)