" />
izložba

Dijana Nazor: Skrivene slikarske tajne


vrijeme: 11.09.2019. - 06.10.2019.
mjesto: Varaždin; palača Sermage, Trg M. Stančića 3

Nakon ljetne stanke nastavlja se ciklus Srijeda u Muzeju, i to otvorenjem izložbe 'Skrivene slikarske tajne' autorice Dijane Nazor, koja se u palači Sermage (Trg M. Stančića 3, Varaždin) otvara 11. rujna, u 19 sati.   

 

Metoda namjernoga, ciljanog slikanja dvostrukih slika jedinstvena je u svijetu. Umjetnost postoji iako nije vidljiva, iako je skrivena. I bez promatrača, skrivene slike postoje kao tajna slika ili poruka dok se IR kamerom ne otkriju. Posebnost ove metode je u inovaciji u suvremenom slikarstvu koja je proizašla iz InfraredArta. Znanstvenik i umjetnik prof. emeritus Vilko Žiljak sa svojim je istraživačkim timom razvio inovaciju nazvanu InfraredArt prije deset godina u Zagrebu.

 

Dijana Nazor ovom izložbom, u spoju umjetnosti i znanosti, značajno je doprinijela daljnjem istraživanju svojstava pigmenata boje/bojila u vizualnom i bliskom infracrvenom svjetlu. Izložba je nastala kao likovni dio na poslijediplomskom sveučilišnom doktorskom studiju Slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu pod mentorstvom red. prof. art. Igora Rončevića i izv. prof. dr. sc. Jane Žiljak Gršić. Ovo dvostruko, intimno slikarstvo je suvremeno po načinu promatranja slike i načinu svjesnoga korištenja svojstava boja nevidljive slike u vizualnom i NIR spektru. Kombiniranjem apstraktnih slika u vizualnom spektru i figurativnih motiva u nevidljivom spektru autorica izlaže originalna likovna rješenja u kontekstu vidljivoga i nevidljivoga sloja slike (vidljivih samo infracrvenom kamerom).   

 

Izložba je u Gradskome muzeju Varaždin postavljena za razgled do 6. listopada, a potom  će gostovati i u muzejima u Koprivnici, Prelogu, Trakošćanu i zagrebačkome Muzeju Mimara.   

 

Gradski muzej Varaždin nakon ljetne stanke nastavlja i s objavom svoga besplatnoga glasila Varaždinski muzealac. Rujanski broj posvećen je velikom slikaru Ivi Režeku (Varaždin, 22. 5. 1898. – Zagreb, 2. 9. 1979.), u povodu 40. obljetnice njegove smrti, čijih je više od 600 djela (slika, crteža, karikatura) zastupljeno u fundusu varaždinskog muzeja, od kojih je većinu darovala slikareva obitelj.   

 

(R.P.B., 10.09.2019)

Tagovi: izložba, gmv