" />
projekcija

MFF: Nina Violić, Marko Škop i Leonard Cohen u Laubi


vrijeme: 06.09.2019. - 08.09.2019.
mjesto: Zagreb; Lauba - kuća za ljude i umjetnost, Prilaz baruna Filipovića 23a

Revija odabranih filmova Motovun Film Festivala (MFF) ovaj vikend dovodi u zagrebačku galeriju Lauba redatelje Ninu Violić i Marka Škopa koji će predstaviti svoje nove filmove, te projekciju dugometražnog dokumentarca o turneji Leonarda Cohena.

Kao tematsku poveznicu dvaju filmova koje će na zagrebačkom predstavljanju ovogodišnjeg motovunskog festivala predstaviti njihovi autori s MFF-a ističu ksenofobiju, otrovana društva i nasilje.


"Nek bude svjetlo" Marko Škop, na programu 6. rujna, novi je film slovačkog redatelja, producenta i scenarista s hrvatskom adresom Marka Škopa, priča je to o gastarbajteru koji se za Božić iz Njemačke vraća kući i otkriva da je njegov maloljetni sin pripadnik paravojne skupine nasilnih ksenofoba.


Kako se napominje u najavi, taj film vjerna je slika uznemirujuće političke klime u zemljama Istočne Europe, u kojima se netrpeljivost i isključivost širi frustriranim slojevima društva.


Premijerno je prikazan na prestižnom festivalu u Karlovim Varyma prije nepuna dva mjeseca, i tom je prilikom dobio nagradu za najbolju mušku ulogu (Milan Ondrik), kao i nagradu ekumenskog žirija.


Za kratkometražni film "Janje" glumice Nine Violić bit će to prvo prikazivanje pred zagrebačkom publikom.


Svoju međunarodnu premijeru imat će u listopadu na festivalu BFI u Londonu, u selekciji koja je opisana kao “program odvažnih filmova koji pomiču granice i izvlače gledatelje iz zone komfora”.


U središtu filma su Cvita i Megi, 12-godišnje najbolje frendice koje se nalaze sa starijim prijateljem iz škole koji im obećaje nezaboravno popodnevno druženje i odvodi u zapušteni stan, no sve uskoro poprima ozbiljniju notu.


Film Nine Violić  prikazat će se u subotu, 7. rujna, a pratit će ga kanadska komedija "Djevojka moga brata" nagrađena u Cannesu, kojom je zatvoren ovogodišnji Motovun Film Festival.


U zagrebačkoj Laubi prije motovunskih projekcija nastavljaju se Vinske uvertire, program u kojem Morana Zibar predstavlja poznata istarska vina.


Završetak Motovuna u Zagrebu predviđen je u nedjelju glazbenim filmom Vox Lux s Natalie Portman i Judeom Lawom te, najavljuju s MFF-a, jednim malim, šokantnim iznenađenjem prije projekcije filma.


Potaknuti izvrsnim odazivom publike, organizatori su dodali još jedan film “na bis” (12. rujna), dugometražni dokumentarac "Leonard Cohen: Bird on the Wire", temeljen na snimkama njegove turneje iz sedamdesetih.


Osim intimnog portreta jednog najvoljenijih glazbenika našeg vremena, film donosi snimke koncertnih izvedbi njegovih najvećih hitova koje su punih četrdeset godina smatrali izgubljenima. (Hina)

 

(R.P.B., 06.09.2019)