" />
izložba

Izložba fotografkinje Darije Jelinčić 'Escapes' u Galeriji PM


vrijeme: 04.09.2019. - 22.09.2019.
mjesto: Zagreb; HDLU, Galerija PM

Samostalna izložba fotografkinje Darije Jelinčić 'Escapes', na kojoj će se autorica predstaviti serijom fotografija nastalih za vrijeme njezinih putovanja, otvara se u srijedu, 4. rujna, u Galeriji PM, Doma hrvatskih likovnih umjetnika.

Po riječima Silvije Potočki, projekt Escapes je istraživanje o ljudskom iskustvu, o stanju svijesti za vrijeme trenutaka mira, ali i fizički aspekt istog – kao na fotografiji vrtuljka, traganje za nečim što smo putem izgubili, za našim korijenima, povezanošću s prirodom i jedni s drugima.

U predgovoru izložbe podsjeća kako njezin projekt započinje potragom za mirom kada umjetnica želi pobjeći od stresnog života u Pragu uplaćujući last-minute putovanje za Lesbos u Grčkoj.

"Nakon odlaska s otoka, Darija počinje istraživati načine kojima ljudi traže rješenja za probleme koje umjetni urbani prostori stvaraju. Istražuje ih u Pragu, gdje živi, ali također za vrijeme svojih putovanja: u Grčkoj, Nizozemskoj, USA, Hrvatskoj, Vijetnamu, Tajlandu i Kambodži", napomenula je.

Potočki ističe kako autorica komponira svoje fotografije pažljivo, obično smještajući subjekt u centar, hvatajući njihov odnos s okruženjem. Ispituje ih kroz njihovo iskustvo prostora.

Darija Jelinčić diplomirala je Sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a  za vrijeme studija upisuje fotografiju kao izborni predmet na Studiju dizajna u Zagrebu i ta dva područja spaja u svom izričaju. Projekti na kojima radi uglavnom su usmjereni na ljude i njihov odnos prema zajednici, izraženi konceptima prostora i vremena, propituje psihu, percepciju, tehnologiju, očekivanja, folklor, praznovjerje, spokoj.

Izlagala je u Barceloni, Londonu, Kelnu, Aveiru, Zagrebu, Pragu i San Franciscu. Njezin rad uvršten je u dvije fotografske knjige WPGA te zastupan od umjetničke galerije Fouladi Project u San Franciscu, te se nalazi u muzejskim i privatnim kolekcijama u Europi i u Sjedinjenim Američkim Državama.

Izložba će biti otvorena do 22. rujna. (Hina)

(R.P.B., 30.08.2019)