" />
izložba

Izložba 'Globusi' Mije Orsag u zagrebačkoj Galeriji Karas


vrijeme: 03.09.2019. - 15.09.2019.
mjesto: Zagreb; Galerija Karas

Akademska kiparica Mia Orsag predstavlja svoj rad na izložbi 'Globusi', koja se otvara u utorak, 3. rujna, u zagrebačkoj Galeriji Karas.

Po riječima autora predgovora Vanje Babića, umjetnica nevelik prostor Galerije Karas ispunjava sa sedam, što je broj bremenit simboličkim i asocijativnim konotacijama, bijelih kugli ne posve pravilnih oblika, različitih dimenzija te istaknutih tekstura.

Babić smatra kako bi gledatelja svaka ta kugla svojom naboranom, mrežastom, izranjavanom, teksturom odmah podsjeća na stanovite postavke karakteristične za skulpturu enformela odnosno novoga realizma, no to je tek površan i u osnovi zavaravajući utisak.

"Ove kugle ne progovaraju, naime, toliko o agoniji industrijske civilizacije čiji su tvarni relikti ugrađeni u umjetničke artefakte prožete egzistencijalizmom, već mnogo više o krizi u koju je u digitalno ustrojenom te kontinuirano promjenjivom suvremenom svijetu zapala ljudska sposobnost kontemplacije, a potom i memoriranja", ocijenio je.

Mia Orsag (Zagreb, 1983.) završila je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, a stekla je i zvanje grafičkog dizajnera pri Ivora obrazovnom centru za IT i Management.

Izlagala je na mnogim domaćim i međunarodnim izložbama (Poljska, Italija, Njemačka, Filipini, Vijetnam), a i radila kao vanjska suradnica na poziciji voditeljice Galerije Karas i Galerije Bačva.

Autorica je kustoske koncepcije 33. salona mladih – Troškovnik (s Martinom Miholić) te idejna  začetnica programa pod nazivom Vrtlarenje – Art hangout.

Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

Njezina izložba u Galeriji Karas bit će otvorena do 15. rujna. (Hina)

(R.P.B., 30.08.2019)