obavijest

Frooom! - Filmska škola i njena festivalska priča


vrijeme: 28.08.2019.

'Život leptira,' stop animacija s početne radionice u Zagrebu koju su zajednički vodile studentica režije Magdalena Ptiček, psihologinja Hana Matejašić i scenaristica, dokumentaristica i snimateljica Bojana Bunać, bit će prikazana krajem rujna na MEET festivalu u Rimu.
 

Izabran je u konkurenciju 50 najboljih filmova čiji su autori djeca između čak 1800 radova pristiglih iz 100 zemalja svijeta. Movie for international Education and Training održava se peti puta u Rimu i namijenjen je razmjeni znanja i iskustva o ulozi filma u školi tj. obrazovanju.

 

Ranije ovog ljeta četiri radionička filma nastupila su u Riminiju na Cartoon Club festivalu. To su Frooomopolis, stop animacija o nevoljama hrabrih građana Rijeke, The Igra, nastala u Splitu na majstorskoj radionici stop animacije koju su osmislili i vodili Božidar Trkulja i Dorotea Radušić; Život leptira, početnička stop animacija nastala u Zagrebu pod mentorstvom Magdalene Ptiček i Bojane Burnać; te animirani video spot Shaped Me nastao na majstorskoj radionici u Sinju na originalnu glazbu blues kantautora Adama Semijalca pod mentorstvom animatorice Martine Meštrović. 35. Međunarodni festival Cartoon club, festival animiranog filma, stripa i video igara u Riminiju održavao se od 13. do 21. srpnja.

 

Na domaćim festivalima Frooom filmovi također bilježe uspjeh ulaskom u odabrane za prikazivanje i službenu konkurenciju. Ja sam Đuro, film koji govori o razumijevanju različitosti biti će prikazan u Karlovcu, u oštroj konkurenciji Four River Film Festivala koji će se ove godine održati od 11. do 15. rujna. Ja sam Đuro nastao je u zagrebačkoj osnovnoj školi Ivan Merz na naprednoj radionici s Dalijom Dozet i Anjom Pletikosa. Đuru je glumio Lovro.  Evo što nam je rekao o filmu: "Nažalost ne sjećam se baš detalja kako je nastao film, sad kada ga gledam malo se neobično osjećam, ali još više mi je bilo neobično kada sam gledao nemontirani materijal. Ime glavnom liku dali smo iz neke pjesme "Ja sam Đuro" koje se netko sjetio, a nama je bila smiješna. Mislim da je bilo još prijedloga za ime filma ali ih se ne sjećam."


Aleksandra je također komentirala naslov i rad na filmu: "Ne sjećam se koji su još bili prijedlozi, znam da mi se ime Đuro nije baš dojmilo. Što se procesa snimanja tiče sjećam se kako smo odlučili raditi film bez teksta i fokusirati se na geste, glumu, pokret kamere. Ponekad se bez riječi može više ispričati puno široj publici, to je nešto poput plesa." U filmu su kroz tjedan dana rada na njemu, ispred ili iza kamere, sudjelovali svi polaznici tog zimskog ciklusa radionice i naravno svi voditelji.

 

Čak četiri filma iz 2018. godine izabrana su od strane žirija Hrvatskog filmskog saveza za prikazivanje na 57. Reviji filmskog stvaralaštva djece koje će se ove godine prikazati u Sisku.


Tri filma su iz Zagreba od čega su dva sa napredne radionice: Dvoboj, nastao na proljetnom Frooomu i Čudna profesorica, snimljen u srpnju, te The Igra s majstorske radionice stop animacije u kolovozu.


Iz Sinja je odabran video spot za pjesmu Adama Semijalca, Shaped Me, a iz Splita, Rooopa, film u kojem se, osim u voditeljskoj ulozi, pojavljuje i kao glumac psiholog za djecu gospodin Igor Longo.

 

Ove 2019. godine dogodio se i prvi prelazak Frooom! filmova preko Atlanskog oceana. To je uspjelo filmu Jump is my weapon snimljenom na filmskoj vrpci kojim se eksperimentiralo u Zagrebu pod vodstvom Vedrana Senjanovića. Film je gostovao na Providnece festivalu dječjeg stvaralaštva na Rhode Islandu, u gradiću stotinjak kilometara južno od Bostona. Festival je održan u veljači.  Istovremeno u veljači, odabrani dječji filmovi za djecu putuju po selima i malim mjestima Valencije u Španjolskoj i bivaju prikazani djeci vrtićke i školske dobi. Riječ je o festivalu MICE koji je ove godine uvrstio u svoj program i jedan animirani film nastao na Frooom! početnoj radionici u Rijeci 2017. godine, već spomenuti Frooomopolis.

 

Prošlogodišnji dvostuki pobjednik festivala DUFF u Dubrovniku i Enmation u Mariboru, Vizure izabran je u konkurenciji ROZAFA koji se održava u Albaniji na Skadarskom jezeru.

 

Podrška školi Frooom! : Hrvatski audio vizuelni centar (HAVC), Vladina agencija za elektroničke medije (AEM), Grad Zagreb, Društvo hrvatskih filmskih redatelja (DHFR); dio programa odvija se i kroz platformu Clubture koju financiraju Ministarstvo kulture, Zaklada Kultura Nova, Grad Zagreb i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva kroz Centre znanja.

 

Podrška Bacačima Sjenki: Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Zaklada kultura nova
 

 

(R.P.B., 28.08.2019)