Preskočite na glavni sadržaj

2. fotografski natječaj Bloomsday u Puli

Gradska knjižnica i čitaonica Pula, u suradnji s Foto klubom Pula, provodi 2. fotografski natječaj Bloomsday u Puli na temu Joyce poPuli koji će trajati od 1. do 30. lipnja 2021. godine.
vrijeme: 01.06.2021. - 30.06.2021.
Bloomsday naziv je za dan u kojem je irski književnik James Joyce intimno upoznao svoju životnu družicu Noru Barnacle te je upravo u taj, 16. lipnja 1904. smjestio radnju svojeg romana Uliks.  Nedugo nakon toga, napušta Irsku te kratko vrijeme živi u Puli, gdje je koncipirao i neke od svojih temeljnih estetskih i idejnih načela (Pulska bilježnica), radio na zbirci priča Dublinci i na Portretu umjetnika u  mladosti. James i Nora u Pulu su doputovali 30. listopada brodom iz Trsta. U školi stranih jezika radio je do početka ožujka kada dobiva traženi premještaj u tršćansku podružnicu škole.
Bloomsday se u cijelom svijetu, pa tako i u Puli tradicionalno obilježava raznovrsnim kulturnim i inim programima. Ovogodišnje izdanje Bloomsdayja u Puli vežemo uz 80. godišnjicu smrti Jamesa Joycea i 100 godina od zabrane tiskanja Uliksa u SAD-u pa nizom programa simbolično „vraćamo“ Joycea i njegov roman građanima.
Knjižnica kao gradsko kulturno, obrazovno i informacijsko središte te promicatelj kulture čitanja u povodu obilježavanja Bloomsdayja i ove godine objavljuje fotografski natječaj s ciljem promicanja kulture čitanja i populariziranja važnosti knjige.
Pogledajmo Pulu Joyceovim očima. Kojim je ulicama šetao u svojoj pulskoj epizodi? Koga je sreo pred školom stranih jezika Berlitz? Što je vidio s terase kavane Miramare?
Pozivamo sve ljubitelje fotografije, amatere i profesionalce da se uključe, prošeću Pulom te fotografijom zabilježe austrougarsku ostavštinu Puli. Ovim natječajem  želimo potaknuti umjetnike i amatere, sve naše sugrađane, slučajne prolaznike, neovisno o njihovoj dobi, da pogledaju grad kroz oči posjetitelja, ovom prilikom Jamesa Joycea.    
 
UVJETI I PRAVILA NATJEČAJA:
1) pojedini autor na natječaj može poslati najviše 3 fotografije
2) pristup temi je slobodan uz poštivanje osnovne ideje natječaja
3) rad mora biti originalan i autentičan te ne smije biti prethodno objavljen
4) fotografije mogu biti izvedene u kolor ili crno-bijeloj tehnici
5) fotografije trebaju biti u .jpg formatu i snimljene u visokoj rezoluciji te zadovoljavati minimalne tehničke uvjete
6) autori radove na natječaj prijavljuju pod šifrom
7) uz svaki rad potrebno je priložiti popunjen Obrazac o autoru rada s ispunjenim traženim podacima (koji se nalazi u privitku)
8) fotografije se dostavljaju isključivo na e-mail adresu knjiznica.pula@gmail.com zaključno s 30. lipnja 2021.
9) ocjenjivački sud, koji se sastoji od tri člana, proglasit će najbolja tri rada, a njihovi autori bit će nagrađeni
10) proglašenje pobjednika i otvorenje izložbe održat će se 16. srpnja 2021.
11) u natječaju mogu sudjelovati sve osobe s prebivalištem ili boravištem u Republici Hrvatskoj, kao i drugih država
12) nepotpune i neuredne prijave organizator neće prihvatiti
13) slanjem fotografija na nagradni natječaj, sudionici prihvaćaju sve navedene uvjete određene Pravilima Natječaja
Odabrane fotografije organizator će o svom trošku izraditi i opremiti za izlaganje te pripremiti katalog sa svim pristiglim fotografijama.
 
Kao inspiraciju predlažemo zbirku starih razglednica u Virtualnoj zavičajnoj zbrci i videoisječke snimljene u prethodnim izdanjima Bloomsdayja u Puli :
Dolazak Jamesa Joycea u Pulu
Zašto James Joyce u Puli?
Ljubavna priča: pulski Joyce i Nora
 
Bloomsday u Puli se i ove godine realizira uz podršku Ministarstva kulture i medija RH i Grada Pule.
Više o ostalim programima u sklopu Bloomsdayja moći ćete uskoro pronaći na www.gkc-pula.hr