Preskočite na glavni sadržaj

20. FEKP: Kroz književnost o ljudima u sadašnjem trenutku

20. FEKP: Kroz književnost o ljudima u sadašnjem trenutku
Dvadeseti Festival europske kratke priče održat će se od 6. do 11. lipnja online i uživo u Zagrebu, na Visu i Hvaru na temu 'Otoci' a bit će, kako je najavljeno u ponedjeljak, pokušaj pronalaska književnih i ljudskih odgovora na pitanja rascijepljenosti koje postavlja aktualni trenutak. 
vrijeme: 06.06.2021. - 11.06.2021.
"Ove godine slavimo dvadeseti rođendan - dvadeseto izdanje nije mala stvar", rekao je na konferenciji za medije u parku ispred književnog kluba Bookse umjetnički direktor festivala Roman Simić. Tema jubilarnog festivalskog izdanja su "Otoci" što se, kako je objasnio, činilo kao savršeno metaforičko polje problematizacije kaotične nesigurnosti vremena u kojemu su ljudi pretvoreni u "otoke" i kada više nitko, pa tako ni organizatori festivala, nije siguran kako se treba i može ponašati.
 
"Kad smo se zapitali što utjelovljuje naše krajnosti – s jedne strane usamljenost, a s druge potrebu da komuniciramo – to su bili ti otoci, otoci ekrana, otoci zoom sastanaka, otoci naših skučenih sobica", rekao je. "Ta otočna sudbina, osjećaj da si sam i da si usmjeren na druge, stara je koliko i ljudski rod. Ljudske i književne odgovore na to pitanje pokušali smo sabrati na 20. FEKP-u", poručio je Simić.
 
Festival će u nedjelju, 6. lipnja, u Zagrebu otvoriti virtualni susret s američkim književnikom Paulom Austerom s kojim će, uz Simića, u Kinu Tuškanac razgovarati Tomislav Brlek. Brlek je istaknuo kako je riječ o izuzetno cijenjenom autoru 18 romana, nekoliko knjiga eseja, četiri zbirke poezije te tek "jedne ali vrijedne" kratke priče od koje je nastao kultni film "Dim" redatelja Waynea Wanga.
 
"S obzirom na to da mu je prva knjiga 'Izum samoće', čini mi se da je on idealan izbor za tematsku odrednicu ovogodišnjeg festivala. U njegovim romanima vrlo često mjesto zbivanja je soba, zatvoreni prostori a, čak i ako se zbivaju u gradu - što je uglavnom New York - i taj grad je nekakav ogroman interijer, i njegovi su junaci uvelike sami", ustvrdio je Brlek.
 
Auster će gostovati u festivalskom on-line programu "FEKP digital", koji će ugostiti i američke spisateljice Siri Hustvedt, Lydiju Davis i Lorrie Moore.
 
Hustvedt, Austerova supruga, autorica je sedam romana, jedne zbirke poezije, dviju knjiga eseja, te nekoliko knjiga nefikcijske proze. Na hrvatskom smo dosad mogli čitati njezine romane "Zavezanih očiju", "Što sam volio" i "Ljeto bez muškaraca", a o njezinu književnom opusu, feminizmu i politici u Knjižari Fraktura u utorak 8. lipnja, sa Siri Hustvedt razgovarat će Anđa Bukvić i Ivana Rogar.
 
S Lorrie Moore, američkom književnicom s reputacijom briljantno duhovite i pronicave autorice, u četvrtak 10. lipnja, o humoru i fikciji, Americi nekada i sada, u Knjižari Fraktura također putem Zooma razgovarat će Luiza Bouharaoua i Ivana Rogar.
 
Četvrta inozemna gošća 20. FEKP-a bit će Amerikanka Lydia Davis, dobitnica nagrade Man Booker, čije će virtualno gostovanje u petak 11. lipnja u Vintage Industrial Baru zatvoriti obljetničko izdanje festivala. Na hrvatski su prevedene dvije njezine knjige, "Ne mogu i neću" i "Kraj priče".
 
FEKP je oduvijek veliki naglasak stavljao na domaće autore i autorice, pa će tako i ove godine predstaviti niz hrvatskih pisaca.
 
Program "Priče na otvorenom" u srijedu, 9. lipnja, ugostit će u Klubu Booksi Mirjanu Dugandžija, Jadranku Pintarić i Edu Popovića. "FEKP Unplugged" u četvrtak 10. lipnja u Knjižari Fraktura donosi predstavljanje nove zbirke priča Lane Bastašić "Mliječni zubi", a autorica će dan kasnije, u petak 11. lipnja, u Booksi održati i radionicu kratke priče.
 
Otoci kao tema i kao festivalska destinacija
 
Jedna od specifičnosti festivala je i da nije "zagrebocentričan" – uvijek nastoji kratku priču odvesti u druge dijelove Hrvatske. Ove godine to će biti otoci Vis i Hvar gdje će, kako je istaknula producentica Vedrana Bibić, u suradnji s lokalnom zajednicom – knjižnicama, školama, gradovima i turističkim zajednicama, predstaviti neke od ponajboljih hrvatskih književnica i književnika te jednog slovenskog gosta, pri čemu je kratka priča "shvaćena kao nešto što se može ispričati i preko ulomaka romana i pjesama".
 
Na otocima se program paralelno odvija od ponedjeljka 7. lipnja do četvrtka 10. lipnja. U Komiži i Maloj Travni na Visu svoje će priče prve večeri čitati Renato Baretić, Ivica Ivanišević, Senko Karuza, Tanja Mravak i Korana Serdarević, dok druge večeri čitaju Slovenac Andrej Blatnik, te domaći pisci Katarina Brajdić, Ivan Jozić, Zoran Ferić, Miroslav Mićanović, Robert Mlinarec i Sven Popović.
 
U gradu Hvaru i Starome Gradu na Hvaru čitat će Senko Karuza, Marinko Koščec, Kristian Novak, Olja Savičević Ivančević, Andrej Blatnik i Jurica Pavičić, te dvije hvarske autorice "koje na različit način pristupaju pričama i legendama o Hvaru", Lara Stojanović i Zorka Bibić.
 
Otočki programi uključuju i razgovore i čitanja s djecom i mladima u knjižnicama i školama, a sva će čitanja, osim onog u Maloj Travni, biti streamana, te će se moći pratiti na YouTube kanalu FEKP-a.
 
Kao šlag na torti jubilarnog 20. festivalskog izdanja, u petak u Vintage Industrial Baru u Zagrebu koncert će izvesti nagrađivani slovenski glumac i glazbenik Janez Škof.
 
Organizator FEKP-a je Hrvatsko društvo pisaca (HDP), a ostvaruje se u suradnji s Ministarstvom kulture i medija RH, gradovima Zagrebom, Hvarom, Komižom, TZ-om Komiže, Staroga Grada, udrugom Platforma, Tradukijem i prostorima kulture u kojima se odvija. (Hina)