Preskočite na glavni sadržaj

26. Sa(n)jam knjige u Istri

26. Sa(n)jam knjige u Istri
Sve je spremno za 26. Sa(n)jam knjige u Istri koji će se pod sloganom 'Di smo?' održati u Puli od 4. do 13. lipnja te će kao i uvijek predstaviti neke od najboljih domaćih pjesnika i pjesnikinja, pisaca i spisateljica te niz novih naslova koji će biti dostupni u velikoj festivalskoj knjižari. 
vrijeme: 04.06.2021. - 13.06.2021.

Veliki hrvatski pjesnik Petar Gudelj, ikona Pule Marija Vareško i poetsko-glazbeni performans pjesnikinje Eveline Rudan te glazbenika Daria Marušića i Maura Giorgia, glavni su aduti svečanog otvorenja pulskog festivala knjiga i autora zakazanog za petak, 4. lipnja u podne, najavljeno je u utorak u Puli na konferenciji za novinare.
 
Otvorenje 26. izdanja sajma vodit će glumica Dijana Vidušin, a održat će se na platou pred ulazom u novu sajamsku knjižaru koja se prostire na 450 kvadratnih metara prepunjenih s oko trideset tisuća naslova u izdanju više od 250 nakladnika.
 
Svečani uvod u više od 50 programa desetodnevnog pulskog festivala knjiga i autora pripast će bardu hrvatskog pjesništva Petru Gudelju dok će nakon toga u obližnjem dvorištu The Shipyard Puba, novom mjestu održavanja svih programa, višestruko nagrađivana pjesnikinja Evelina Rudan te poznati etnomuzikolog i glazbenik Dario Marušić i Mauro Giorgi izvesti glazbeno-poetski dijalog naslova “Smiljko, mi iz Trikotaže ti mahnemo” posvećen radnicama nekadašnje Arena trikotaže u čijoj hali je smještena knjižara. Naime, kako je rečeno na konferenciji za novinare, ovogodišnje izdanje Sajma svojom je novom lokacijom posvećeno radnicama bivše trikotaže Arena.
 
"Napokon otvaramo Sajam. Nakon tužnoga prosinačkog otkazivanja, nakon godinu i pol hodanja po žici, nestvaran je osjećaj iščekivati publiku i autore. Imati festival uživo bio je naš prioritet jer samo živi dodir s knjigom i autorima stvara onu magičnu atmosferu po kojoj je Pula poznata. I to se sad ostvaruje. Raditi Sajam na temeljima radničke Pule i ženske moći našeg grada bila je privilegija. Sad su tu knjige i izgledaju kao hommage velikog Majakovskog radništvu", istaknula je Magdalena Vodopija, direktorica Sa(n)jam knjige u Istri na druženju s novinarima u Puli uoči početka Sajma.
 
Glavna producentica Sajma Emina Popović Sterpin istaknula je da će svi programi osim “Doručka s autorom” biti u prostranom dvorištu The Shipyard puba, koji po aktualnim epidemiološkim mjerama može primiti 90 osoba.
 
"Iako je broj publike ograničen, vjerujem da je u ovom momentu to jedno od najvećih, ako ne i najveće gledalište u Hrvatskoj. Doručak s autorom održavat će se u unutrašnjem prostoru Shipyarda, koji može primiti 50 ljudi", poručila je Popović Sterpin.
 
Voditeljica prodaje Sa(n)jam knjige u Istri Vlatka Balinčić najavila je najnovija i najbolja izdanja hrvatskih izdavača te popuste na kupnju knjiga u iznosu do 70 posto.
 
"Do sajamske knjižare stiže se kroz poeziju i glazbu. Na ulazu u Arena trikotažu slavimo zelenilo svijeta i kroz knjišku tržnicu dolazi se u Histricu. Knjige autora Sajma vode do književnosti i publicistike, u svijet dječjih knjiga pa sve do umjetnosti i stripa”,  rekla je Balinčić.
 
Inače, 26. izdanje Sa(n)jam knjige u Istri održava se pod sloganom "Di smo?", a uz neizostavni "Doručak s autorom", Sa(n)jam predstavlja neke od ponajboljih domaćih pjesnika i pjesnikinja u programu "Poezija liječi", dok će pisci i spisateljice nastupiti u premijernom programu “Nova lice Pule”, uz mnoštvo novih naslova dostupnih u velikoj festivalskoj knjižari. (Hina)