Preskočite na glavni sadržaj

'Gibanja' – novo eksperimentalno zvučno događanje u Zagrebu

'Gibanja' – novo eksperimentalno zvučno događanje u Zagrebu
U sklopu međunarodnog projekta Re-Imagine Europe, Kontejner priprema novo eksperimentalno zvučno događanje – 'Gibanja', koje će se održati od 16. do 20. lipnja u prostorima Zagrebačkog plesnog centra, tunelu Grič i Kulturnom centru Mesnička. 
vrijeme: 16.06.2021. - 20.06.2021.
U fokusu 'Gibanja' su prostorno-zvučni radovi i eksperimenti različitih vrsta i formi te raznovrsnih poetika i pristupa zvuku u prostoru. Kroz Gibanja je realizirana i jedna umjetnička rezidencija te pet novih umjetničkih produkcija u području višekanalnog eksperimentalnog zvuka hrvatskih autora i autorica: Andra Giunia, Dore Fodor, Davora Sanvincentija, Alexa Brajkovića i Tonija Meštovića. Domaćoj publici će se predstaviti i cijenjeni međunarodni gosti: Aho Ssan i Rdeča Raketa & Patrick K.-H. & I.M.Klif. Ulaz na program Gibanja je besplatan, a program se održava u skladu s epidemiološkim preporukama Stožera civilne zaštite RH.
 
Program započinje u srijedu, 16. lipnja predavanjem inženjera elektroakustike i umjetnika Miodraga Gladovića Gibanja unutar i između formata kojim će predstaviti tehničke i umjetničke aspekte difuzije zvuka u višekanalnim sistemima. U produkcijskom dijelu projekta, Gladović je vodio radionicu i mentorski program u višekanalnom studiju tijekom kojeg su domaći umjetnici kreirali ili spacijalizirali svoje višekanalne kompozicije za Gibanja. Prve dvije od ukupno četiri kompozicije u nastavku programa praizvode Andro Giunio, glazbenik i dizajner vizualnih komunikacija, i Dora Fodor, glazbenica i novomedijska umjetnica. Večer završava nastupom pariškog eksperimentalnog glazbenika Aho Ssana koji će predstaviti svoje recentno višekanalno djelo The Falling Man. Aho Ssan upisao se na svjetsku glazbenu mapu svojim debitantskim albumom Simulacrum praizvedenim na cijenjenom festivalu Berlin Atonal 2019. godine kada je svojim nastupom osvojio eksperimentalnu glazbenu publiku i zajednicu.
 
Drugi dan Gibanja, četvrtak 17. lipnja, započinje difuzijom ikoničkih kompozicija iz arhive francuskih partnera INA GRM (Groupe de Recherches Musicales/grupe za glazbena istraživanja) autori/ca: Luc Ferrarija, Beatriz Ferreyre, Berndarda Parmegianija i Jean-Claude Risseta. Svoje nove elektroničke kompozicije istog dana praizvest će hrvatski umjetnici Davor Sanvincenti i Alex Brajković. Sanvincenti u kompoziciji Ova šuma više ne postoji polazi od terenskih zvučnih snimki koje su nastajale 15 godina, a nastavlja se na prethodnu višekanalnu kompoziciju Otporna Priroda koju je praizveo u 4DSOUND prostorno-zvučnom institutu u Budimpešti u sklopu Izloga suvremenog zvuka 2016. godine. Brajkovićev živi elektronički set Cincta karakteriziraju promjenjivi i plesni beatovi, guste ambijentalne teksture te spacijalizacija zvuka koja stvara impresivno uronjeno iskustvo. Večer završava intenzivnim audiovizualnim performansom … and cannot reach the silence u izvedbi austrijskog elektroničkog dua Rdeča Raketa (Maja Osojnik i Matija Schellander) te video umjetnika Patricka K.-H. i I.M. Klifa.
 
Treći dan Gibanja, petak 18. lipnja, odvit će se u Kulturnom centru Mesnička i tunelu Grič u kojem multimedijski umjetnik Toni Meštrović, rezident ovogodišnjih Gibanja, predstavlja svoju novu prostorno-zvučnu instalaciju Odzvuk od zvuka. Više o samom Meštovićevom radu i prostorno-zvučnom istraživanju tijekom kojeg je napeo i ozvučio 72-metarsku žicu te uz 14 zvučnika i specifičnu akustiku prostora tunel Grič pretvorio u svojevrsni instrument doznat će se u razgovoru Kulturnom centru Mesnička. Istom prilikom o svojim će radovima pričati Alex Brajković, Dora Fodor i Davor Sanvincenti. Meštrovićeva instalacija za posjetitelje ostaje otvorena i u subotu i nedjelju, 19. i 20. lipnja, a publika i ekipa Gibanja u petak, 18.6. nakon otvorenja ostaju na završnom druženju u KCM-u.
 
Raspored Gibanja:

-> 16.6.2021. – srijeda @ Zagrebački plesni centar, Ilica 10
18:00 Miodrag Gladović: Gibanja unutar i između formata (predavanje) (80′)
20:00 Andro Giunio: bez centra (25′)
20:30 Dora Fodor: Jeka (20′)
21:00 Aho Ssan: The Falling Man (24′)
 
-> 17.6.2021. – četvrtak @ Zagrebački plesni centar, Ilica 10
18:00 iz INA GRM arhive: Luc Ferrari, Beatriz Ferreyra, Bernard Parmegiani, Jean-Claude Risset (50′)
19:30 Davor Sanvincenti: Ova šuma više ne postoji (20′)
20:00 Alex Brajković: Cincta (20′)
21:00 Rdeča Raketa & Patrick K.-H. & I.M.Klif: … and cannot reach the silence (45′)
 
-> 18.6.2021. – petak @ Kulturni centar Mesnička & tunel Grič
18:00 Razgovor s umjetnicima – sudjeluju Alex Brajković, Dora Fodor i Davor Sanvincenti @ KCM
19:00 Toni Meštrović: Odzvuk od zvuka – razgovor & otvorenje instalacije @ KCM & tunel Grič
20:00 afterGibanja @ KCM
 
-> 19. & 20.6.2021. – subota i nedjelja @ tunel Grič
9:00-21:00 Toni Meštrović: Odzvuk od zvuka – prostorno-zvučna instalacija @ tunel Grič
 
Organizator programa Gibanja je KONTEJNER ǀ biro suvremene umjetničke prakse, a program Gibanja realiziran je kroz projekt Re-Imagine Europe, sufinanciran sredstvima Europske unije kroz program Kreativna Europa. Projekt su podržali: Program Europske unije Kreativna Europe, Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Zagreb, Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, Zaklada Kultura nova. Partneri projekta su: KABEL, INA GRM, Zagrebački plesni centar, Kulturni centar Mesnička, Platforma Upgrade. Medijski partneri: HRT, Kulturpunkt.hr, Radio Student, Ravnododna.