Preskočite na glavni sadržaj

27. Susret hrvatskih tamburaških orkestara i sastava prvi puta online

Susret hrvatskih tamburaških orkestara i sastava u organizaciji Hrvatskog sabora kulture održat će se 14. i 15. studenoga u online okruženju, a u njemu će sudjelovati 18 odabranih tamburaških orkestara i sastava s oko 300 tamburaša.
vrijeme: 14.11.2020. - 15.11.2020.

Za sudjelovanje na 27. Susretu hrvatskih tamburaških orkestara i sastava prijavljen je 31 tamburaški orkestar i sastav iz deset hrvatskih županija s oko 600 izvođača, od kojih su selektori Matija Fortuna, Robert Homen i Ivan Potočnik odabrali finalne sudionike, priopćeno je.
 
Susret će se prvi put održati online, na Facebook stranici Hrvatskog sabora kulture.
 
U kategoriji koncertnih orkestara natjecat će se Tamburaški orkestar KUD-a Jedinstvo Split, Tamburaški orkestar KUD-a Belica, KUD Tamburica Staro Petrovo Selo, Karlovački tamburaški orkestar, Tamburaški orkestar Tamburaškog društva Gaj Zagreb i Stariji tamburaški orkestar Tamburaškog društva Ferdo Livadić Samobor.
 
U kategoriji folklornih orkestara natjecat će se Folklorni orkestar HKGD-a Dunav Vukovar, Tamburaški orkestar Folklornog ansambla Etno Siscia Sisak, Tamburaška sekcija KUD-a Klas Podsused i KUD Preporod Dugo Selo.
 
Natjecanje u spomenutim kategorijama održat će se u subotu, 14. studenoga, od 18 sati. U nedjelju, 15. studenoga, s početkom u 18 sati slijede natjecateljski nastupi tamburaških sastava u dvije kategorije: koncertni i folklorni sastavi.
 
U kategoriji koncertnih sastava natjecat će se Tamburaški sastav KUD-a Klaruš Maruševec, Tamburaški sastav KUD-a Mačkovec i Tamburaški sastav KUD-a Sv. Juraj Draganić, a u kategoriji folklornih tamburaških sastava: Tamburaško-violinistički sastav Folklornog ansambla Koprivnica, KUD Dragutin Domjanić Vugrovec, HKUD Petar Zrinski Vrbovec, Tamburaški sastav KUD-a Klek i Tamburaški sastav Varaždinskog folklornog ansambla.
 
Spomenuti sastavi natječu se za brončane, srebrne i zlatne plakete te Grand Prix, koji osvaja orkestar i sastav s najvećim ukupnim brojem bodova. O priznanjima odlučuje stručno povjerenstvo u sastavu Damir Butković, Ivan Potočnik i Veljko Valentin Škorvaga.
 
Ekskluzivni sponzor 27. susreta, Glazbalarski obrt Mario Žmegač dodijelit će tamburu brač i bisernicu najuspješnijem orkestru i sastavu, a predstavnik Hrvatskog društva skladatelja Ivan Potočnik Nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja u kategoriji koncertnih orkestara. Opcionalno, može biti dodijeljena još jedna Nagrada za najbolju izvedbu djela u nakladi Hrvatskog sabora kulture u kategoriji koncertnih orkestara.
 
27. Susret hrvatskih tamburaških orkestara i sastava realizira se u suorganizaciji Zajednice kulturno umjetničkih udruga Zagrebačke županije, KUD-a Preporod Dugo Selo i HDS ZAMP-a.
 
Program Susreta može se pratiti putem Facebook stranice HSK-a (https://www.facebook.com/hrv.sabor.kulture).
 
Hrvatski sabor kulture krovna je organizacija kulturno-umjetničkog amaterizma u Republici Hrvatskoj, koja kao najznačajnija platforma za razvoj, promociju i podršku kulturno- umjetničkog amaterizma, djeluje već više od 70 godina. Danas uključuje 1 026 udruga, 2346 izvođačkih sastava i više od 80 tisuća članova. (Hina)