Preskočite na glavni sadržaj

Revija lutkarskih kazališta u Rijeci

Revija lutkarskih kazališta u Rijeci
Dvadeset peta revija lutkarskih kazališta održat će se u Rijeci od 2. do 10. studenoga, a na programu je deset predstava kazališta iz Hrvatske, BiH i Slovenije, najavila je u utorak ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Rijeka Magdalena Lupi Alvir.
vrijeme: 02.11.2020. - 10.11.2020.

S obzirom na to da je Rijeka ove godine Europska prijestolnica kulture, ovogodišnja je revija prvotno trebala ugostiti mnogo više predstava iz inozemstva, iz Europe i svijeta, rekla je Lupi Alvir. No, okolnosti pandemije su to spriječile, pa se nadamo da će se neke od tih predstava iz inozemstva izvesti na reviji 2021. godine, navela je.
 
Unatoč nepovoljnim okolnostima odlučili smo izvesti reviju uživo, pred publikom, u Gradskom kazalištu lutaka i Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, te s radionicama u RiHubu, rekla je.
 
Predstave su recentne produkcije lutkarskih i dječjih kazališta, a mogućnošću izvedbe pred publikom dajemo podršku kolegama iz kazališta, neovisno o tome jesu li iz institucionalnih kazališta ili izvan njih, jer smo svi pogođeni u jednakoj mjeri, zaključila je Lupi Alvir.
 
Na programu revije su predstave "Vuka se ne bojim ja" kazališne skupine Pinklec iz Čakovca, "Palčica" Gradskog kazališta lutaka Split, "Izgubljeno-nađeno" Lutkarskog kazališta Mostar, "Vlak u snijegu" Kazališta lutaka Zadar. Tu su i "Medo Đuro kod zubara" Zagrebačkog kazališta lutaka, "Vrijeme je za igru" Teatra Puna kuća iz Zagreba, "Ljepotica i zvijer" Dječjeg kazališta Branimira Mihaljevića u Osijeku i Gradskog kazališta Joza Ivakić iz Vinkovaca, "Pinocchio" Lutkovnog gledališča Maribor, "Čudesne stranice male Danice" Teatra Poco Loco i "Putovanje kroz Zbrdazdoliju" Kazališne skupine Teatar Fort Forno iz Bala.
 
U popratnom programu su radionice Teatra Oz iz Brseča "Čarobni napitci u operi" i Jednom nogom u plesu" BADco iz Zagreba te izložba "Lutkarska luka" u Galeriji Kortil.
 
Na završetku revije dodijelit će se nagrada publike Domino. Kako ove godine zbog epidemioloških razloga neće moći glasovati svi gledatelji, odlučeno je da o dobitniku odluče članovi dviju obitelji koji će gledati sve predstave, a koje i inače redovito prate program Gradskog kazališta lutaka Rijeka.
 
Zadovoljstvo organizacijom revije u ovim okolnostima izrazili su riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, pročelnica upravnog odjela Primorsko-goranske županije za kulturu, sport i tehničku kulturu Sonja Šišić i rukovoditeljica programa Rijeka 2020 Emina Višnić. (Hina)


(fotografija na naslovnici portala: scena iz predstave Pinocchio (Carlo Collodi – Matteo Spiazzi) © www.gkl-rijeka.hr)