Preskočite na glavni sadržaj

Festival Vrisak od 13. do 19. rujna u Rijeci

Festival Vrisak od 13. do 19. rujna u Rijeci
Trinaesti riječki sajam knjiga i festival autora Vrisak održat će se od 13. do 19. rujna s glavninom programa u zgradi Exportdrva u Rijeci, a manifestacija je posvećena umrlom književniku Bekimu Sejranoviću, najavljeno je na konferenciji za novinstvo u utorak.
vrijeme: 13.09.2020. - 19.09.2020.

Glavni urednik izdavačke kuće VBZ, organizatora festivala Vrisak Drago Glamuzina kazao je da je ovo bilo najsloženije događanje u čijoj je organizaciji sudjelovao, tako da je program sastavljan nekoliko puta i mijenjan zbog epidemioloških mjera.
 
Prvi put je program složen za svibnja, u izvornom terminu festivala, pozvani su gosti iz inozemstva, čak su im kupljene i avionske karte, a onda se sve moralo otkazati zbog koronakrize,  rekao je Glamuzina. Slično se ponovilo i sad, početkom rujna, kad su dogovorena gostovanja stranih pisaca postala nemoguća zbog epidemioloških mjera njihovih država i stavljanja Hrvatske na crvenu listu.
 
"Nismo se dali, jer smatramo da je važno da se festival održi i to ne samo virtualno", kazao je Glamuzina.
 
Program se sastoji od tridesetak događanja, uglavnom u Exportdrvu, ali i na plaži na Kantridi, pokraj ugostiteljskog objekta Morski prasac te u kafiću Dnevni boravak u središtu Rijeke.
 
Otvaranje će se održati u nedjelju, 13. rujna, u perivoju Guvernerove palače, uz svečanu dodjelu VBZ-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman.
 
Glamuzina je iz programa izdvojio predstavljanje romana Saše Ilića "Pas i kontrabas", dobitnika ovogodišnje NIN-ove književne nagrade. Kako je rekao, dodjela nagrade je izazvala žestoke reakcije u Srbiji, dijelom i zbog opisivanja ratnih zločina koje su počinili srpski vojnici, pa će biti zanimljivo čuti što o svemu sad misli autor romana. Najavio je i da su u Rijeku pozvali niz aktualnih i relevantnih književnika iz Hrvatske i regije. Tako će svoja nova djela predstaviti hrvatski autori Olja Savičević Ivanišević, Marko Tomaš i Vlado Simcich Vava, a iz zemalja okruženja Lidija Dimkovska, Tanja Stupar Trifunović i Almin Kaplan.
 
Predstavit će se nova knjiga Zlatka Galla "Arsen - čovjek kao on" te organizirati druženje i razgovor u sjećanje na Bekima Sejranovića kao i predstavljanje njegovih sabranih djela. Neki od pisaca iz inozemstva, koji nisu mogli doći na festival, sudjelovati će putem videorazgovora.
 
Pročelnik Odjela riječke gradske uprave za kulturu Ivan Šarar kazao je da Vrisak nije dio programa Europske prijestolnice kulture, ali da su odlučili pomoći u organizaciji, ustupajući prostor Exportdrva.

Pomažemo jedni drugima, kako bi priredili što više kulturnih događanja, rekao je, zahvalivši organizatorima što nisu odustali od festivala, unatoč vrlo nepovoljnim okolostima. (Hina)