predstavljanje, projekcija

Anibar 2019.: hrvatski filmovi i fokus program


vrijeme: 15.07.2019. - 21.07.2019.
mjesto: Kosovo; Peć

Na desetom izdanju Međunarodnog festivala animiranog filma Anibar, koji se od 15. do 21. srpnja održava u gradu Peć na Kosovu, prikazat će se pet hrvatskih naslova u natjecateljskim programima te pet u fokus programu posvećenom suvremenoj hrvatskoj animaciji.

'Toomas ispod doline divljih vukova' redateljice Chintis Lundgren prikazuje se u međunarodnoj konkurenciji. Riječ je o hrvatskoj manjinskoj koprodukciji (Adriatic Animation) koja je svoju svjetsku premijeru imala na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu animiranog filma u Annecyju. Osim režije, Chintis Lundgren uz Draška Ivezića potpisuje i scenarij, a njih oboje su, uz Darka Vidačkovića, zaslužni i za animaciju.

U sklopu regijskog natjecateljskog programa prikazuju se četiri naslova: Udahnut život, Ispod kojeg li su samo kamena ispuzali, Jedan od mnogih i Mačka je uvijek ženska.

'Udahnut život' djelo je Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona, koji potpisuju scenarij, režiju, dizajn, animaciju i izradu lutaka. Film je producirala Vanja Andrijević (Bonobostudio), a publici se prvi put predstavio na festivalu u Oberhausenu. Hrvatsku premijeru imao je na Animafestu.

'Ispod kojeg li su samo kamena ispuzali' redatelja i scenarista Daniela Šuljića, koji je uz Deu Jagić, Iru Bulić i Valenta Baluna, radio i animaciju, nastao je u produkciji kuće Kreativni sindikat (Igor Grubić) te koprodukciji Zagreb filma (Vinko Brešan).

Novi uradak Petre Zlonoge 'Jedan od mnogih' prikazao se na svim većim festivalima u regiji (Animateka, Animafest, Dani hrvatskog filma), kao i na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu animiranog filma u Melbourneu MIAF. Film je nastao u produkciji Bonobostudija (Vanja Andrijević).

U istoj sekciji natječe se i dokumentarno-animirani film 'Mačka je uvijek ženska' autorica Martine Meštrović i Tanji Vujasinović (produkcija Kreativni sindikat) koje su, uz ostale, nedavno dobile i nagradu 'Vedran Šamanović' koju dodjeljuje pet filmskih udruga: Hrvatsko društvo filmskih djelatnika, Hrvatska udruga filmskih snimatelja, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Hrvatsko društvo filmskih kritičara i Hrvatski filmski savez.

Uz filmove u natjecateljskim programima, posjetitelji Anibara moći će u petak, 19. srpnja, pogledati i fokus program 'Suvremena hrvatska animacija' u sklopu kojeg se prikazuje pet naslova: 1000 Danijela Žeželja (Zagreb film), Silencium Marka Meštrovića i Davora Međurečana (Kreativni sindikat), Levijatan Simona Bogojevića Naratha (Kenges), 'Dota' Petre Zlonoge (Kinoklub Zagreb) i 'Život s Herman H. Rottom' Chintis Lundgren (Adriatic Animation).

Fokus program nastao je u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom.

Osim toga, u sklopu popratnog programa 'Balkanska priča', Daniel Šuljić će dan ranije, 18. srpnja održati predavanje o svojem pristupu filmskom stvaralaštvu naziva 'Ovako ja to radim - Animacijski put Daniela Šuljića', a publika će moći pogledati i nekoliko njegovih filmova.
Međunarodni festival animacije Anibar održava se od 15. do 21. srpnja, a projekcije se odvijaju u četiri kina, od kojih su dva na otvorenom. Osim filmskog programa, festival nudi i radionice, rasprave, panele i sastanke s filmašima, prezentacije i pitching sesije.

Više o festivalu potražite na njihovoj službenoj i Facebook stranici.

Izvor: HAVC

(R.P.B., 12.07.2019)