Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Miroslava Kraljevića u Budimpešti

Izložba Miroslava Kraljevića u Budimpešti
Zagrebačka Moderna galerija 3. ožujka otvara izložbu hrvatskog modernista Miroslava Kraljevića, na kojoj će se predstaviti i djela tri najistaknutija sljedbenika Kraljevićeva nasljeđa u hrvatskom slikarstvu prve polovice 20. stoljeća – Milivoja Uzelca, Vilka Gecana i Marijana Trepšea. Priređena uz hrvatsko predsjedanje Vijećem EU, izložba će biti postavljena u palači Várkert Bazár na obali Dunava.
vrijeme: 03.03.2020. - 29.03.2020.

Riječ je prvom ozbiljnijem predstavljanju hrvatske moderne umjetnosti u Mađarskoj, uz antologijski odabir ključnih djela, najvećim dijelom iz fundusa Moderne galerije, koji su napravili dugogodišnja ravnateljica Moderne galerije Biserka Rauter Plančić i povjesničar umjetnosti i likovni kritičar Zvonko Maković.

Ukupno će biti 62 eksponata, od čega 55 Kraljevićevih djela, po dva Gecanova i Trepšeova te tri Uzelčeva.

Izložba će biti postavljena u palači Várkert Bazár na obali Dunava, za koji autorica likovnog postava Biserka Rauter Plančić kaže kako je prekrasan i vrlo reprezentativan te dostojan Kraljeviću.

Rauter Plančić podsjetila je u četvrtak na konferenciji za novinare na niz dosadašnjih izložbi posvećenih tom velikom hrvatskom slikaru, koje su bile promišljane za svaki prostor zasebno, od one u njegovoj zavičajnoj Požegi, preko Splita, Dubrovnika, Osijeka, Venecije do Novog Sada.

"Nema ljepšeg trenutka za odlazak u mirovinu nego s ovakvom izložbom", rekla je bivša ravnateljica Moderne galerije, koju je na tom mjestu prije tjedan dana zamijenio povjesničar umjetnosti Branko Franceschi.

Po njegovim riječima, Miroslav Kraljević prati ga kroz cijelu karijeru, među ostalim, od 1987. do 2004. bio je voditelj i kustos zagrebačke galerije koja je nosila njegovo ime, a bio je i ravnatelj Galerije umjetnina u Splitu kada je Kraljeviću ondje postavljena retrospektiva.

Fascinantan opus svjedoči o čudesnoj energiji

Budimpeštanska izložba posvećena Kraljeviću ocrtava ulogu Pariza i pariške internacionalne škole na njegovo i formiranje predstavljenih umjetnika, čime se nastoji europskoj javnosti približiti najvrjedniji segment hrvatske moderne likovne baštine.

Zvonko Maković, autor izložbe, rekao je da su izabrali djela glavnih protagonista u hrvatskoj umjetnosti tog razdoblja koja će pokazati koliko je Kraljević na njih utjecao.

Podsjetio je kako je Kraljević bio zapažen svojim autoportretom sa psom koji je napravio na zadnjoj godini studija, za nju je bio nagrađen, dobio je stipendiju za Pariz gdje se potpuno otkrio i tadašnja strujanja avangardnog velegrada tek su s njime ušla u hrvatsku kulturnu sredinu.

Maković kaže kako je njegov fascinantan opus, sveden na samo tri godine intenzivnog stvaralaštva - od 1911. do 1913. bio temelj moderne hrvatske umjetnosti i ishodište za niz budućih velikih slikara.

"U samo jedanaest mjeseci naslikao je čak 25 ulja na platnu, što pokazuje koliko je čudesnu energiju imao, s obzirom na to da je istovremeno živio vrlo intenzivno, obilazio kavane, restorane, kazališne predstave, a i cijeli je život patio od tuberkuloze", napomenuo je.

Iz Moderne galerije najavljuju da će na otvorenju biti i hrvatska ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek te njezin mađarski kolega, Miklos Kasler, ministar mađarskog Ministarstva ljudskih resursa.

Izložba "Miroslav Kraljević, hrvatski modernist i tri najistaknutija sljedbenika Kraljevićeva nasljeđa u hrvatskom slikarstvu prve polovice 20. stoljeća  – Uzelac-Gecan-Trepše" bit će otvorena do 29. ožujka. Prati je katalog s tekstovima autora izložbe na engleskom i mađarskom jeziku. (Hina)

Vidi i:
https://www.min-kulture.hr/default.aspx?id=24162