Preskočite na glavni sadržaj

Kulturno umjetnički program predsjedanja RH Vijećem EU

Kulturno umjetnički program predsjedanja RH Vijećem EU
Hrvatska će se tijekom predsjedanja Vijećem EU predstaviti kulturnim programom koje je osmislilo Ministarstvo kulture u suradnji s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova s namjerom kontekstualiziranja hrvatske kulture, kako one baštinske tako i suvremene, s kulturama država u kojima se predstavljamo. 
vrijeme: 09.01.2020. - 30.06.2020.

Programi svih umjetničkih disciplina pomno su birani s namjerom postizanja što veće vidljivosti hrvatske kulture i umjetnosti u europskim središtima.

Od pedesetak kulturnih događanja koja će biti organizirana diljem EU možemo izdvojiti sljedeće: koncert Hrvatskog glagoljaškog rekvijema Igora Kuljerića u Münchenu koje će pod ravnanjem hrvatskog dirigenta Ivana Repušića izvesti Orkestar Münchenskog radija čime će se povezati hrvatsko i njemačko predsjedanje; hrvatska kulturna baština i glagoljaško nasljeđe kao naš specifikum predstavit će se izložbom Glagoljica kao i nastupom Katarine Livljanić i ansamblom Dialogos diljem Europe; hrvatsku tradicijsku kulturu prikazat će u svojim nastupima Ansambl narodnih pjesama i plesova LADO na gostovanjima u Beču, Bratislavi, Pragu, Pečuhu, Malti i Cipru;  u korelaciju s grčkom arheološkom baštinom hrvatska dostignuća na tom području stavit će se izložbom Arheološkog muzeja Zagreb u Ateni; izložbom Zagreb – Budimpešta u Nacionalnom muzeju u Budimpešti usporedit će se umjetnički dosezi hrvatskih i mađarskih umjetnika; Hrvatska će biti zemlja gost na sajmu knjiga u Montpellieru. Nije zapostavljen niti suvremeni umjetnički izričaj koji će pokazati hrvatska dostignuća na tom području nastupima grupa suvremenog plesa i pokreta BADco. i Defacto, a nastupit će i jazz glazbenici i njihovi ansambli Elvis Stanić i Tamara Obrovac.

Ponajbolji hrvatski glazbeni ansambli Zagrebački solisti i Zagrebački kvartet omogućit će publici država članica EU uvid u dosege klasičnog muziciranja u Hrvatskoj, a gostovanja Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu diljem EU ( Bruxelles, Liege, Sofija, Modena, Budimpešta, Gdanjsk, Lisabon) predstavit će ponajbolje hrvatske dosage u kazališnoj umjetnosti. Posebnim programom predstavit ćemo se kroz svih šest mjeseci predsjedanja u Bozaru u Bruxellesu koji će započeti gala koncertom na kojem će nastupiti, Max Emanuel Cenčić, Renata Pokupić, Ansambl Antiphonus i Hrvatski barokni ansambl pod ravnanjem belgijskog dirigenta Peter Van Heyghena. Izložbom Vjenceslava Richtera MSU-a, plesnom predstavom Zagrebačkog plesnog ansambla „Staging a Play: Tartuffe“ Matije Ferlina kao i filmskim ciklusom Retrospektiva hrvatskih filmskih klasika, animirani i dokumentarni filmovi hrvatska kultura bit će reprezentirana u svojoj punini.
 
Svečani koncert povodom početka hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije održat će se u Hrvatskom narodnom kazalištu, u četvrtak, 9. siječnja 2020. godine s početkom u 19 sati. Koncertom će ravnati dirigent Ivan Repušić, a nastupit će orkestar i zbor Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu. Arije iz najpoznatijih svjetskih i domaćih djela izvest će solisti Valentina Fijačko Kobić, Ivana Lazar, Dubravka Šeparović Mušović, Tomislav Mužek, Ljubomir Puškarić i Luciano Batinić.

Izvor: www.min-kulture.hr