Preskočite na glavni sadržaj

10. festival Zagreb, grad poezije

10. festival Zagreb, grad poezije
10. festival Zagreb, grad poezije, koji se otvara u srijedu, 27. studenog, u kazališnoj kavani 'Kavkaz' multimedijalno je događanje režirano kao 'postajna drama': duhovno putovanje različitim prostorima grada Zagreba.
vrijeme: 27.11.2019. - 27.11.2019.
Iz Kazališne kavane Kavkaz krećemo u otkrivanje života zagrebačkih kavana. U svakoj će biti priređen kratki program posvete prostoru i legendarnim umjetnicima. Na našem hodočašću otkrivamo život Kazališne kavane, Kavane Medulić, Kavane Corso, Kavane Dubrovnik i Gradske kavane. Ideja festivala je oživjeti i povezati žive, aktivne kavane  s onim ugašenim i prenamijenjenim.

 

Program festivala:

 

18:00 h – Kazališna kavana Kavkaz, Trg Republike Hrvatske 1

                Otvorenje festivala

 

19:30 h - Kavana Medulić, Medulićeva 2

 

20:00 h – Kavana Corso, Gundulićeva  2

 

20:30  h – Kavana Dubrovnik, Gajeva 1

 

21:00 h –  Gradska kavana, Trg bana Josipa Jelačića 9

 

U programu sudjeluju: Goran Grgić, Sara Renar, Snješka Knežević, Boris Svrtan, Sanja Pilić, Nina Romić, Kristijan Beluhan, Davor Doležal, Frano Dulibić, Zoran Kelava i Goran Matović

 

10. festival Zagreb, grad poezije multimedijalno je događanje režirano kao "postajna drama": duhovno putovanje različitim prostorima grada Zagreba. Postajnom dramaturgijom multimedijalnog događanja ostvarit će se spoj prostora, umjetnika i publike. Istaknuti umjetnici različitih poetika i naraštaja premrežit će  grad dramaturški osmišljenim programima koji udjelom glumačkog, glazbenog, redateljskog i književno-teoretskog umijeća komunikacije u sferi javnosti ukazuju na povezanost teksta i konteksta. 

 

Spajamo vremena, prostore kavana i suvremene umjetnike koji uspostavljaju dijalog sa svojom neumrlom umjetničkom subraćom. Duh zagrebačkih  kavana obnavljaju Antun Gustav Matoš, Tin Ujević, Ivo Andrić, Miroslav Krleža, Vesna Parun, Sunčana Škrinjarić, Josip Sever…

 

Prostori legendarnih kavana pamte. Mi se sjećamo kavana kao pozornica živoga  života. Vremena i mode se mijenjaju. Kavane žive u sjećanju  i preživljavaju kao neka vrsta urbanog otpora i „unikuma senzacije“. Nekada je grad intelektualno živio u kavanama. U njima se skupljala politička i umjetnička opozicija. U kavanama se sanjao ljepši svijet. U tim neformalnim prostorima gradio se duh grada, onaj umjetnički, onaj društveni i politički. U davnoj kavani kao da su svi bili na istoj strani na strani ljepšeg i humanijeg. To je bio dnevni boravak pobratimstva lica na zemlji. Svaki prostor bivše kavane otvara se kao muzej sjećanja i pozornica neumrlih velikana.

 

Kulture se mjere poletom stiha. U našim nastojanjima posvećeni  smo kulturi sjećanja i živom jeziku poezije. Ovo je prilika za osvajanje neformalnih mjesta za Riječ. Za probrani govor koji čeka.

 

Za novu KRISTALNU KOCKU VEDRINE.

 

Molimo publiku da se odjene u stilu tridesetih godina. Ne zaboravite šešire, kravate, leptirke, štapove…


Festival Zagreb, grad poezije i Teatar poezije